Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lelijke, enge, gevaarlijke mensen: jullie horen erbij

28 maart 2019 · Leestijd 4 min

De dorpsgek die naar iedereen schreeuwt, het dove meisje uit de klas, je buitenlandse buren… We kunnen mensen in onze omgeving – bewust of onbewust – makkelijk als outsiders bestempelen. Omdat we ze eng, gek of saai vinden. Jezus zocht deze mensen juist op!

1. Discipelen

Jezus en z’n discipelen: stoere mannen die supervette dingen van God lieten zien aan de wereld. Nou ja.. Jezus’ vrienden waren nou niet bepaald de matties waar je moeder blij mee zou zijn. De broers Jakobus en Johannes worden ‘zonen van de donder’ genoemd. Zo’n bijnaam voorspelt niet veel goeds! Bovendien proberen ze een mooie machtspositie te fiksen, zodat ze met Jezus kunnen regeren (Marcus 10:40). Petrus blijkt een verrader te zijn (Matteüs 26:69-75), net als Judas – die ook nog eens de kas leeg zou hebben geroofd. Lekkere groep ‘vrienden’. Toch blijft Jezus ze trouw, ook al krijgt hij er weinig voor terug.

2. Ziek en besmettelijk

Iemand met een superbesmettelijke ziekte; daar kom je liever niet bij in de buurt. Laat staan dat je hem of haar aanraakt! Maar: “Jezus stak zijn hand uit, raakte hem (de melaatse) aan en zei: ‘Ik wil het, word rein!’ En meteen verdween zijn huidvraat.” En dat terwijl deze zieke mensen zich helemaal niet mochten mengen met de gezonde mensen..

Of stel je voor: een verlaten steegje in een grote stad, vol met zieke en misvormde mensen. Daar loop je niet voor de lol langs, toch? Jezus stapt er wel op af. In Johannes 5 staat dat er een ‘groot aantal zieken, blinden, keupelen en misvormden’ lag in Jeruzalem. Jezus ziet ze en maakt contact. Wat de rest daar ook van zou vinden.

3. Steekje los

In de Bijbel worden zelfs kreten uitgeschreven: “Aaah! Wat hebben wij met jou te maken, Jezus van Nazaret?” (Lucas 4). Jezus ontmoet een man die bezeten is door een demon. Het moet eruit hebben gezien alsof de man gek was, volledig gestoord. Schreeuwend liep hij rond! Jezus veroordeelt de man niet, wel wat hem gek maakt. “Zwijg en ga uit hem weg!” zegt Jezus in Lucas 4:35.

Een soortgelijke situatie lees je in Marcus 5, waar een bezeten man zijn omgeving teistert. Hij schreeuwt, slaat zichzelf met stenen en is niet vast te houden met kettingen en boeien. Superangstaanjagend en gestoord! De man rent op Jezus af. Jezus laat zich niet afschrikken, maar bevrijd de man van zijn kwelgeest. Wat een kracht en liefde!

4. Vrouwen

In Johannes 4:27 staat dat Jezus’ leerlingen zich erover verbazen dat Jezus in gesprek was met een (buitenlandse!) vrouw. Wat ze het liefst hadden willen vragen, was: ‘Waarom spreekt u met haar?’ of ‘Wat wilt u daarmee?’. Best een vreemde reactie, toch? Niet als je je realiseert dat het in die tijd heel ongebruikelijk was om je als rabbi in het openbaar met een vrouw te vertonen. Zelfs al was het je eigen vrouw! Toch ontwijkt Jezus vrouwen niet, maar maakt hij meer dan eens een statement. Zo worden zijn voeten door een ‘zondige vrouw’ gewassen (Lucas 7) in het huis van een Farizeeër – ook al geen populaire plek om te zijn. Of sprak hij met een vrouw die overspel had gepleegd – iets waar je de doodstraf voor kreeg. En wat dacht je van de vrouw die vanwege haar ongesteldheid ‘onrein’ was? Zij raakte Jezus aan terwijl ze afgezonderd zou moeten zijn. Jezus keurt dit niet af, maar bewondert haar geloof voor genezing. Al deze vrouwen hadden geen stem in de samenleving, ze waren ondergeschikt aan de man. Ook dat doorbreekt Jezus!

Grenzeloze liefde

Wow.. Jezus, de man die doden bezoekt en ze tot leven roept, de onaanraakbaren liefheeft en geneest, trouw blijft ook al zijn zijn vrienden dat niet.. De man die sociale regels kapot maakt en liefde laat heersen. Wat kunnen wij veel van hem leren! Wie ontwijk jij (misschien onbewust)? Vraag God of je met zijn ogen naar hem of haar mag kijken. Met Hem is ieder contact mogelijk!

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡