Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daniëlle ging een week koud douchen: 'Waarom doe ik dit?!'

2 januari 2024 · Leestijd 4 min

De wereld is gek geworden. Vrijwillig springen we de zee in op 1 januari, koelen we af in een ijsbad na het sporten, en starten we de ochtend met een koude douche. “Als je er eenmaal aan begint, wil je niets anders meer”, zeggen deze mensen, wanneer ze je proberen te overtuigen. Ik, Daniëlle, kan me daar niets bij voorstellen. Kou is voor ijsberen, niet voor mij. Om dit voor eens en voor altijd te bewijzen, besluit ik om een week lang elke ochtend koud te douchen.

Als ik googel naar de voordelen van koud douchen, lees ik veelbelovende dingen. Het zou goed zijn voor je immuunsysteem en bloedsomloop, depressies verlichten, je een energiekick geven, en gezond zijn voor je huid en haar. Omdat ik een goed opgeleide journalist ben en dus dieper graaf om harde feiten te vinden, kom ik er al snel achter dat geen enkel onderzoek hard bewijs levert van deze genoemde voordelen. Er zit dus maar één ding op: eigen onderzoek doen! 

Dag 1

De eerste dag is altijd het moeilijkst. Dat is wat ik las in elk artikel over koud douchen. Met knikkende knieën en een knoop ik mijn maag stap ik uit bed, op weg naar de badkamer. Ik begin rustig onder een lauwe douche en draai daarna in één keer, cold turkey, de knop om. Binnen enkele seconden sta ik onder een ijsstraal en is mijn hele lijf doordrongen van kou. Gewoon blijven ademen, denk ik. Zo sta ik ongeveer drie minuten puffend onder de douche. Uiteindelijk is het minder erg dan ik had verwacht. Zodra je stopt met denken hoe ongelooflijk koud het is, is het best wel te doen. Dus deze week wordt een eitje, toch?

Dag 2

Zodra ik de wekker hoor, bekruipt me een naar gevoel. Daar gaan we weer… Ik heb totaal geen zin om uit mijn warme bed te stappen en moet mezelf dwingen de koude douche aan te zetten. Het is vijf seconden doorbijten, maar daarna gaat het eigenlijk wel. Of ik de rest van de dag iets merk van die verfrissende start? Niet echt. Ik heb geen extra energie en zit ook niet lekkerder in mijn vel. Ik ben benieuwd of dat over een paar dagen anders is.

Ik heb een beetje vals gespeeld...

Dag 3

Tegen deze dag zie ik erg op, want ik moet vandaag mijn haren wassen! Dat betekent: tien minuten lang onder een koude douche. Ik ga eerlijk met je zijn: dit is écht niet leuk. Ik vind het prima om drie minuten koud te douchen, maar tíén?! Dat trek ik niet. Ik heb daarom een beetje vals gespeeld en de temperatuur halverwege een heel klein beetje verhoogd. SORRY!

Dag 4

Nee, het wordt niet beter op dag vier. Door de negatieve ervaring op dag drie zie ik er eigenlijk erg tegen op om weer onder de koude douche te gaan staan. Ik blijf een halfuur te lang in bed draaien. Er gaat maar één gedachte door me heen: waarom doe ik dit? Toch mag je trots op me zijn, want ik heb die temperatuurknop weer helemaal naar ijskoud gedraaid. Of ik geniet van deze ochtenddouches? Nee, in de verste verte niet.

KoudDouchen-9

Dag 5

Het is niet alleen maar ellendig. Vanochtend heb ik hardgelopen, dus ik heb het warm en ben enorm aan het zweten. Daarom is de koude douche héérlijk! De rest van de dag zit ik lekker in mijn vel en heb ik meer energie dan normaal. Of dat komt door de koude douche of door het sporten, weet ik niet. Misschien wel door de combinatie?

Dag 6

Mijn houding ten opzichte van koud douchen is nog steeds niet veranderd. Heb je ooit iets gedaan, wat je chill en stom tegelijkertijd vond? Dat heb ik met koud douchen. Ik geniet er niet van en zie ertegen op, maar het zorgt er wel voor dat ik meteen wakker ben. Nog één dag te gaan!

Waarom doe ik dit?!?!

Dag 7

Ik ben best blij dat dit mijn allerlaatste dag is en dat ik morgen de kraan weer stomend heet mag zetten. Of ik een beter immuunsysteem heb? Geen idee. Daarvoor was deze proefperiode te kort. En ga ik door met koud douchen? Ik denk het niet. Het enige moment dat ik het fijn vond, was na het sporten. Ik zal echter niemand afraden om ook eens een koude douche te nemen, want één voordeel is wel te bewijzen: het is top voor de gasrekening bij jou thuis.

The Bible Wrapped: 2023

Lees ook over:

The Bible Wrapped: 2023

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡