Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kerkgangers zeggen sorry tegen lhbt+'ers

14 februari 2024 · Leestijd 2 min

Vandaag is het Valentijnsdag, de dag van de liefde. Juist op deze dag zeggen christenen uit verschillende kerken sorry tegen de lhbt+ community. "Jij had onze liefde nodig, maar wij hebben de kerkdeuren voor je neus dichtgedaan."

Regenboogverklaring

Homoseksualiteit is al jaren een pijnpunt binnen veel kerken. Vandaag geven christenen uit kerken van onder andere de Mozaïek, NGK (Nederlandse gereformeerde kerk) en PKN (Protestantse Kerk in Nederland) toe dat ze totaal verkeerd om zijn gegaan met lhbt+'ers. "Terwijl we naast je hadden moeten staan, stonden we tegenover je" zeggen de kerken in een 'regenboogverklaring'. De bedenkers van de brief vragen christenen door heel Nederland om massaal de regenboogverklaring te ondertekenen.

Cijfers (TW: dit gaat over zelfdoding)

Dat het niet gemakkelijk is om lhbt+'er te zijn in de kerk blijkt ook uit de keiharde cijfers. Uit een onderzoek in 2010 bleek al dat jongeren met een religieuze achtergrond gemiddeld 4,3 keer vaker een suïcide poging doen dan andere lhbt+ jongeren. In de brief schrijven kerkgangers: "jij had onze aandacht en liefde nodig, maar we hebben je met de bijbel in de hand, diep gekwetst. Suggereren dat je kan veranderen of zelfs genezen heeft veel schade veroorzaakt."

Statement

Annemarie is Godsdienstdocent op een middelbare school en één van de bedenkers van de brief. "Op mijn school is 'homo' het meest gebruikte scheldwoord. Als ik dit hoor probeer ik altijd in gesprek te gaan met de leerling. Dan zeg ik: 'weet je wel wat het met mensen doet als je ze buitensluit?' Zo is het ook een beetje met de regenboogverklaring. Het is een statement. Deze brief is ook een signaal dat ik altijd op zal komen voor deze vaak buitengesloten groep" aldus Annemarie.

Hoe nu verder?

De briefschrijvers maken niet alleen excuses, maar doen ook een belofte aan alle christelijke lhbti+'ers: "We willen samen met jou op weg als een veelkleurige, inclusieve kerk waarbinnen verschillen juist mooi zijn. In liefde en vertrouwen willen we elkaar terugvinden in de kern van het geloof: Jezus. Zonder jou zijn we niet compleet."

Wat kan jij doen?

De hele regenboogverklaring kun je hier lezen, ondertekenen of delen. De teller van mensen die de verklaring hebben ondertekend staat inmiddels op ruim 550.

Bronnen: regenboogverklaring.nl en ND.nl

Foto: ANP

Denkstof-video: 'Mag ik homo zijn van God?'

Lees ook over:

Denkstof-video: 'Mag ik homo zijn van God?'

Geschreven door

Gerben

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡