Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Luister en lees hier de preek van Kees Kraayenoord over vrede

26 mei 2020 Leestijd 4 min

Zolang de kerken dicht zijn om verspreiding van het corona-virus te voorkomen, organiseert BEAM elke zondag om 11 uur een online kerkdienst. Afgelopen zondag sprak Kees Kraayenoord over vrede. Zijn preek is terug te kijken, te luisteren en te lezen in dit artikel.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Uitgeschreven samenvatting van de preek:

Kees: "We gaan lezen uit Johannes 20. Het is avond, de discipelen zitten met elkaar in een huis met de deur op slot, want ze zijn bang voor de mensen die Jezus hebben vermoord een paar dagen eerder. En dan staat Jezus opeens tussen hen in en zegt hij dit: ''Ik wens jullie vrede. En zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zo zend ik jullie uit.'' Na deze woorden blies hij over een heen
en zei: "Ontvang de Heilige Geest.''

De twaalf leerlingen van Jezus waren drie jaar lang met hem op stap geweest. Ze hebben zijn werken gezien, zijn wonderen gezien en zijn woorden gehoord. Een soort driejarig 'Jezus-college', maar nu het er echt op aankomt zakken ze allemaal. Ze krijgen allemaal een onvoldoende. En dit is waarom: Jezus is een paar dagen daarvoor gearresteerd door een bende mensen met stokken en zwaarden. Maar zijn leerling Judas verraad hem, zijn vriend Petrus verloochend hem en de rest van zijn discipelen gaat er zo snel mogelijk vandoor. Ze zijn gezakt."

Ladderzat op een feestje

"Soms heb ik ook het idee dat ik Jezus als vriend laat zaken. Zo werd ik toen ik jong was ladderzat op een feestje met gratis drank en geloofden mijn vrienden écht niet meer dat ik een christen was. Die ochtend werd ik wakker met twee katers: eentje door de alcohol en eentje omdat ik me naar voelde naar Jezus toe. Ik dacht: ''Jezus, ik heb u misschien in onze vriendschap laten zakken.'' Maar weet je wat ik ontdekt heb? Dat Jezus nooit met een verwijt kwam in al die jaren dat ik hem volg. Altijd woorden van liefde en bemoediging, woorden van troost. Woorden als: ''Kom op, ik houd van je, we gaan er weer voor.'' En zo is het ook in dit Bijbelverhaal.

Jezus staat plotseling midden tussen zijn leerlingen en hij verwijt ze niets. Hij scheldt ze niet uit ondanks dat ze hem hard hebben laten vallen. Nee, we hebben de woorden net gelezen. Hij staat in hun midden en hij zegt: 'Vrede, ik geef jou mijn vrede.'' Vrede, weet je wat dat betekent? Vrede betekent: jongens het is oké."

Heb jij vrede nodig?

"Vrede, ik weet niet wat jij met dat woord hebt, het klinkt eigenlijk best als een groot woord. Het klinkt iets als voor regeringsleiders en presidenten voor de United Nations. Maar vrede is meer dan dat. In het Hebreeuws is het een mooi woord, namelijk 'sjalom'. Dit betekent simpelweg dat het goed zit tussen jou en God.

Nu zit je misschien te kijken en heb je die vrede zo nodig. Misschien is die vrede lang geleden weggelopen of heb je het gevoel dat je Jezus hebt laten zitten. Ben je teleurgesteld in jezelf. Weet je wat Jezus zegt als hij jou nu tegenkomt? ''Vrede, ik hou van je. Het zit goed tussen jou en mij. Ik geef je mijn vrede.''

Weet je wat nou zo bijzonder is? Zijn gezakte leerlingen worden zendelingen. Die vrede die Jezus jou vanmorgen wil geven, is een vrede die je mag doorgeven. Daar hoef je niet afgestudeerd voor te zijn, daar mag je gewoon jezelf voor zijn. Hij houdt van je. Weet je wat je kan doen? Je kan God simpelweg vragen in een gebed voor vrede. Vraag of Jezus op jou blaast en de heilige Geest je vervult met vrede voor jezelf en vrede om uit te delen aan een wereld in nood."

Kijk hier de preek van Kees:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Via alle kanalen (TikTok, Instagram, website, YouTube, Facebook, EO-Jongerendag) proberen we jongeren te inspireren Jezus te volgen. Dit kunnen we alleen blijven doen als we genoeg leden hebben. Daarom een speciaal dankjewel aan alle mensen die ons steunen! Als je dat nog niet doet, zou je het dan willen overwegen? Klik hier voor meer informatie.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕