Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Katholieke Irénée (17) zoekt gelovige vrienden: “Ik ben benieuwd hoe protestantse christenen geloven”

28 april 2021 · Leestijd 4 min

Irénée (17) is de eerste katholieke christen die meedoet aan Vrome Vrienden! Ze woont in Wijchen, wandelt graag en luistert graag naar (franse) muziek. Ze zou het leuk vinden om met niet-katholieke christenen in gesprek te gaan over het geloof: “Ik ben benieuwd naar de overeenkomsten en de verschillen!”

“Ik ben katholiek opgevoed. Mijn ouders zijn leden van de gemeenschap Emmanuël, een groep katholieken die over de hele wereld verspreid zijn. In Nederland hebben we een paar honderd leden, we komen ook samen in huiskringen, bij mensen thuis dus. Meestal gaan we ook een paar keer in het jaar met een grote groep naar een klooster in Helvoirt. Met mijn ouders gingen we in de zomer vaak naar het plaatsje Paray-le-Monial in Frankrijk, dat is een bedevaartsoord waar soms duizenden katholieken samenkomen. Bij dat bedevaartsoord herdenken we een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis. In Paray-le-Monial herdenken we dat Jezus op een bijzondere manier is verschenen aan Margretha-Maria Alacoque. Haar verhaal wordt daar opnieuw verteld en dat gaat altijd samen met aanbidding. De gemeenschap schrijft liederen in het Frans, die worden ook vertaald in het Nederlands, die zingen we tijdens de weekenden in Helvoirt.”

Ik laat me graag inspireren door teksten die anderen hebben geschreven

“Omdat ik katholiek ben opgevoed ben ik heel benieuwd naar hoe mensen uit een andere kerkstroming geloven. Ik ben nieuwsgierig en zou het leuk vinden om te leren hoe protestantse christenen kijken naar de dingen die wij doen. Ik ben benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen tussen de manier waarop we geloven! Ik vind het heel mooi om te schrijven over God. Daarbij laat ik me inspireren door teksten die mensen in de geschiedenis hebben geschreven over Jezus of Maria. Die verhalen zijn voor mij een heel mooi onderdeel van het katholieke geloof. Een tekst kan mij zo diep raken dat die me soms weken of maanden kan blijven bemoedigen. Een tekst die voor mij echt een voorbeeld is, is het levensmotto van paus Johannes Paulus de tweede: ‘Ik ben geheel de Uwe, en alles wat ik heb is van U. Ik verwelkom U in al mijn zaken en zorgen. Toon mij Uw hart, O Maria’. Ik merk dat het schrijven over God een goede manier voor mij is om in mijn geloof te groeien. Maar er zijn zoveel mooie teksten geschreven, dat ik daar eigenlijk al genoeg aan zou hebben!”

Muziek en bible journaling

“Iets wat ik graag zou willen leren, is bible journaling. Ik kan nog wel wat tips gebruiken en bovendien is het ook veel leuker om samen te doen dan alleen. Ik zou het dus leuk vinden om van iemand te leren die al wat langer ervaring heeft met journaling, of om samen eraan te beginnen, dan kunnen we leuke ideeën uitwisselen waar we mee aan de slag kunnen! Naast schrijven, luister ik veel naar muziek. Vooral de franse worshipband ‘Hopen’ vind ik heel goed. Toen we in Paray-le-Monial waren hebben ze een concert gehouden, toen was ik meteen fan! De gedachte achter de bandnaam vind ik heel mooi. Ze hebben de Engelse woorden ‘hope’ en ‘open’ samengevoegd, hun boodschap is dus om open te zijn en hoop te brengen. Verder vind ik buiten wandelen en afspreken met vrienden ook heel erg leuk, dus als we dicht bij elkaar wonen lijkt het me leuk om elkaar een keer te ontmoeten!”

We vroegen een tijdje terug hoe het met Sarah-Kay is gegaan nadat haar oproepje voor Vrome Vrienden online kwam. Sarah-Kay: “Iemand heeft me pianoles gegeven!” Lees hier het artikel.

Geschreven door

Edwin

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡