Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Als christen kan je wel/niet naakt naar de sauna!” Drie christelijke jongeren geven hun mening

4 juni 2021 · Leestijd 4 min

De sauna is voor veel mensen een ontspannen uitje. Toch krijgen we vaak de vraag: kan je als christen naakt naar de sauna? Drie jongeren vertellen wat zij hiervan vinden. “Adam en Eva zijn ook naakt geschapen.”

Racella (16): “God gaf Adam en Eva na de zondeval niet voor niets schaamte”

afbeelding

“Ik vind het verkeerd als een christen naakt naar de sauna gaat. Adam en Eva zijn dan wel naakt geschapen, maar na de zondeval veranderde dit. Ze kregen schaamte om elkaar naakt te zien en gingen kleren dragen. Dat is de reden dat wij dat nu ook doen. Wanneer je ervoor kiest om naakt naar de sauna te gaan, ga je je dus eigenlijk weer gedragen als voor de zondeval. Dat kan natuurlijk niet, want wij hebben sinds die tijd nou eenmaal zonden in ons leven. Ik denk dat God wil dat de schaamte niet verdwijnt en je daarom niet naakt in een openbare ruimte kan zijn.

Daarnaast zegt God dat het goed is om seks te bewaren tot na het huwelijk. Ondanks dat je in een sauna geen seks hebt, kan een naakt lichaam wel lustgevoelens opwekken bij de mensen die er zijn. Ik geloof dat dat hetzelfde is als seks voor het huwelijk. En dat is dus niet de bedoeling. Je lichaam is van jezelf, God en je partner. Die mag je niet aan anderen laten zien.”

Thirza (14): “Zelf vind ik de sauna ongemakkelijk, maar iedereen mag hier een eigen keuze in maken”

afbeelding

“Ik vind dat je als christen zelf mag weten of je naar de sauna gaat of niet. Zelf ben ik nog nooit in een openbare sauna geweest. Dat vind ik ongemakkelijk. Ik ben onzeker over mijn lichaam en ik vind het niet fijn als andere mensen mij naakt kunnen zien. Toch begrijp ik wel dat andere mensen dit graag doen. De sauna is bedoeld voor ontspanning en kan een lekker dagje uit zijn. Ook voor een christen.

Wel moet je - naar mijn mening - daar niet te koop lopen met je lichaam. Bijvoorbeeld door te flirten met anderen of door aandacht te vragen. Ik geloof dat God jouw lichaam heeft gemaakt om te bewaren voor je partner. Niet voor de rest van de wereld. Wanneer je in de sauna flirt met anderen – terwijl je naakt bent - ga je volgens mij verkeerd met je lichaam om. Maar ik zie dit als een eigen verantwoordelijkheid. Iedereen mag zijn eigen keuze maken in hoe hij of zij zich in een sauna gedraagt. Iedere christen kijkt ook weer anders tegen dingen aan. Zelf ga ik later misschien ook wel een keer naar de sauna. Als ik wat zekerder ben over mijn lichaam.”

Thom (21): “God heeft Adam en Eva ook naakt geschapen”

afbeelding

“Ik vind dat je als christen prima naakt naar de sauna kunt gaan. Volgens mij staat nergens in de bijbel dat dit niet mag. Adam en Eva leefden hun eerste tijd op aarde zelfs naakt. God heeft ons zo geschapen. Als wij mensen in het begin al naakt waren, waarom zou dat dan verkeerd zijn? Het wordt pas fout wanneer je naar een sauna toegaat met slechte bedoelingen. Bijvoorbeeld wanneer je van jezelf weet dat je niet goed met de verleiding van andere naakte mannen of vrouwen om kunt gaan. Dit heeft alleen niks meer met het christendom te maken, want dit is over het algemeen gewoon fout.

Ik heb het gevoel dat de discussie over naaktheid de laatste jaren gevoeliger wordt. Als maatschappij worden wij steeds preutser over dit onderwerp. Er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld veel sauna’s met badkledingdagen, wat op zich een mooi initiatief is. Zeker in een maatschappij waar mensen sneller onzeker zijn. Toch denk ik dat naaktheid geen probleem zou moeten zijn. We zijn tenslotte goed zoals we zijn gemaakt. Maar toch gaan er steeds minder mensen naakt naar een sauna. Het wordt denk ik wat spannender gemaakt dan het eigenlijk is.”

Ook Melissa (19) vroeg zich af of zij zomaar naakt naar de sauna kan gaan en zette daarom een aantal argumenten voor jullie op een rijtje!

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡