Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Juliette: “Ik gebruikte mijn telefoon niet en ging meer bidden”

24 april 2019 · Leestijd 4 min

Juliette (15) wilde tijdens de veertigdagentijd vasten van haar telefoon. Om de tijd op te vullen las ze in de Bijbel. Hoe is dat gegaan? “Ik merk nu dat ik een sterkere relatie heb met God.”

“De eerste week was het best makkelijk, lekker rustig zonder telefoon. Na een tijdje werd het wel lastiger, ik was vaak alleen en kon niks doen. Toen sloeg de verveling echt toe.”

WOW. Dus echt veertig dagen geen telefoon?

“Ja, ik heb mijn telefoon helemaal niet gebruikt. Mijn telefoon lag in het kluisje van een vriendin. Zo kon ik er niet bij en had ik eigenlijk geen keuze. Ik denk dat als ik mijn telefoon binnen handbereik had, dat het niet was gelukt. Na een tijdje werd het wel lastiger dan ik dacht. Ik begon me steeds meer te vervelen en het was vervelend als ik iemand of iets nodig had of iets wilde vragen. Op zulke momenten zou een mobiel best handig zijn.

Ik mocht van mijzelf wel gewoon op mijn laptop, zeker omdat ik dat ook voor school nodig heb. Na een tijdje ging ik toch best makkelijk dingen op mijn laptop doen, in plaats van mijn telefoon. Ik checkte ineens honderd keer per dag mijn mail.”

En het Bijbellezen, hoe ging dat?

“Ha ja, dat is niet gelukt. Ik wilde iedere dag een uur uit de Bijbel lezen. De eerste week kwam ik er al achter dat de Bijbel best een moeilijk boek is om te lezen. Ik ken veel verhalen wel, maar als je het leest is het toch weer anders. Het was meer een last dan dat het iets gaf, dus ik ben in de eerste week al gestopt met het Bijbellezen. 

Natuurlijk kon ik niet niks doen met het geloof, dan heeft het vasten ook geen zin. Dus ik besloot om meer te bidden. Zelf vind ik bidden best lastig, zeker als ik mijn telefoon in de buurt had. Vaak nam ik mijn telefoon ’s avonds mee naar boven, dan keek ik vaak video’s tot ik in slaap viel. Nu had ik natuurlijk geen telefoon, dus besloot ik te gaan bidden. Aan het begin was het best lastig, ik wist niet zo goed hoe ik goed moest bidden of wat ik moest zeggen. Na een paar avonden ging het steeds makkelijker. Ik ben nu ook best blij dat ik ben gaan bidden. Ik merk nu dat ik een sterkere relatie heb met God. Natuurlijk verschilt het ook per dag, maar over het algemeen heb ik een sterker gevoel van Zijn aanwezigheid.”

Hoe zit het dan met je andere plannen?

“Naast het Bijbellezen wilde ik iedere dag een kaartje met een mooie Bijbeltekst erop naar iemand sturen, ook wilde ik langs gaan bij mensen in het dorp. De enige die ik echt heb gedaan, is het langsgaan bij mensen. Ik heb gemerkt dat mensen veel minder makkelijk nee zeggen als je voor hun neus staat. Zo ben ik een aantal keer naar vrienden geweest zonder dit van tevoren afgesproken te hebben. Niet alleen ben ik veel bij mensen langs geweest, maar ik gebruikte de huistelefoon ook best vaak. Dan belde ik naar mensen in plaats van dat ik even snel een appje stuurde. Het voelt wel leuk om mensen echt te spreken.

Ik wilde ook iedere dag een kaartje sturen naar verschillende mensen. Ook dit plan liep binnen een week in de soep. Het voelde heel erg geforceerd, dat voelde voor mij niet helemaal goed. Als ik dan een kaartje stuur wil ik dat het oprecht is en niet omdat het moet.”

Wat vond je het leukste?

“Wat ik echt heel leuk vond aan het vasten van mijn telefoon, is dat je veel meer ziet van de wereld. Waar je ook komt, iedereen is alleen bezig met zijn telefoon. Kijk naar een busstation, ik stond hier iedere dag te kijken naar hoe mensen in hun telefoon gedoken zaten. Dit terwijl er allemaal dieren liepen en er leuke dingen om je heen gebeuren. Ik heb er zeker geen spijt van!”

Wil je weten hoe Juliette veertig dagen terug, dacht over het vasten? KLIK dan HIER.

Geschreven door

Ivanne

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡