Joram maakt 3FM Special over online shaming: “Het gaat vooral over Bilal Wahib, maar wat is het probleem hierachter?”
Afgelopen zondag 28 maart maakte Joram een 3FM Special over online shaming. Hij zoekt uit hoe groot dit probleem is en wat de gevolgen zijn van het online verspreiden van naaktfoto’s. Ook gaat Joram in op een nog belangrijkere vraag: wat kan ertegen gedaan worden?
In de uitzending is Jojanneke van den Berge te gast. Ze is journalist en programmaker en heeft kortgeleden de serie 'Jojanneke uit de prostitutie' gemaakt. Jojanneke legt uit hoe online uitbuiting precies werkt. Ze vertelt Joram over de gevaren van het doorsturen van naaktbeelden. Jojanneke benadrukt dat dit kan leiden tot gedwongen prostitutie. Naaktfoto’s die online staan kunnen namelijk gebruikt worden om de jongeren mee te chanteren: “Er is een nieuw soort loverboy ontstaan die online opzoek is naar naaktbeelden van mensen om ze mee te chanteren. Misschien klinkt gedwongen prostitutie als iets wat amper in Nederland gebeurt, maar de cijfers zijn hoog. Volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel belanden omgerekend twee tot drie meisjes per middelbare school in de gedwongen prostitutie.”
(Online) uitbuiting
Joram spreekt in de uitzending met een slachtoffer van seksuele uitbuiting. Matthijs werd op minderjarige leeftijd gedwongen zijn geslachtsdeel te laten zien: “Ik heb het jarenlang verdrongen dus ik weet niet meer of het in groep drie of vier was. Maar ik ben door twee toenmalige vrienden in een hoekje gedreven en gedwongen om mijn geslachtsdeel te laten zien.” Dit was voor Matthijs een traumatische ervaring, waar hij in zijn dagelijks leven nog klachten door ervaart.
Joram spreekt met experts die zich inzetten voor jongeren die te maken krijgen met online shaming en uitbuiting, zoals Saskia de Jong. Zij werkt aan het programma ‘Watch’ voor de kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes. Zij doet onderzoek naar het onlinegedrag van loverboys door gebruik te maken van lokprofielen. Saskia noemt heftige feiten over de hoeveelheid online uitbuiting van minderjarigen in Nederland: “Wij doen ons virtueel voor als minderjarigen en wij worden de hele dag benaderd om seksuele afspraken te maken. De personen met wie wij chatten zijn zich ervan bewust dat we minderjarig zijn. Dat is natuurlijk schrijnend.”
Het probleem tegengaan
Joram vraagt zich af hoe dit probleem kan worden tegengegaan. Saskia zegt dat het belangrijk is om je verhaal te delen. Zij is zich ervan bewust dat het voor veel slachtoffers een te grote stap zal zijn om naar de politie te stappen. Toch benadrukt ze dat het absoluut niet de schuld is van het slachtoffer. Saskia zegt dat organisaties als Terre des Hommes hen graag willen helpen.
Ook Fier is een organisatie die zich inzet voor slachtoffers van online uitbuiting. Joram belt met Johannes Dijkstra, die voor Fier werkt. Hij legt uit dat je als slachtoffer online kunt chatten met de organisatie wanneer praten met je omgeving niet gaat. De chatroom is volgens Johannes grotendeels in de nacht open, omdat slachtoffers vooral dan over hun problemen willen praten: “Geweldsproblematiek brengt ook klachten met zich mee, zoals somberheid en slapeloosheid, die zich vooral ’s avonds uiten. Daarom willen we er juist in de nacht voor mensen zijn.”
3FM Special
Dat de 3FM Special deze week over sexting gaat, is niet toevallig. Het onderwerp is gekozen naar aanleiding van de veelbesproken actie van rapper en acteur Bilal Wahib. Hij vroeg een minderjarige jongen live op Instagram om zijn geslachtsdeel te laten zien. Zelf noemde Bilal dit een uit de hand gelopen grap, maar de actie leidde ertoe dat de rapper werd opgepakt en beschuldigd van het verspreiden van kinderporno.
Luister hier alle fragmenten terug!
Ook Francien kreeg op minderjarige leeftijd te maken met de negatieve gevolgen van sexting. Nietsvermoedend stuurde zij een naaktfoto door: “Mijn tieten hingen door de hele school.”
Geschreven door
Else Marie