Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jongeren maken app voor kerken “We willen jong en oud weer bij elkaar brengen”

1 augustus 2020 · Leestijd 3 min

Nu je voor vrijwel alles een app kunt downloaden, kan de kerk niet achterblijven. Dat dacht Henrik (32) die samen met een groep jongeren Donkey Mobile heeft opgericht. Dit is een app speciaal bedoeld voor kerken waarmee ze onder andere jongeren en ouderen in de kerk willen samenbrengen. “Een app kan de perfecte oplossing zijn.”

Tweeënhalf jaar geleden startte Henrik met het project Donkey Mobile. “We willen - net als een ezel de lasten op ons nemen en alle technische onderdelen van de kerk in een bruikbare app stoppen,” vertelt Henrik. Voordat hij begon met de kerkapp verkocht Henrik apps voor grote kledingbedrijven en reisde hij de hele wereld over. “Zelfs in New York gebruikten mensen onze apps! Elke app die wij verkochten zag er anders uit, maar onder de motorkap waren ze precies hetzelfde. Daar zag ik de vergelijking met de kerk, want ook kerken lijken eigenlijk heel veel op elkaar.”

Als mevrouw van Zetten van de trap viel, had ik geen idee wie dat was

“In contact blijven met mensen uit de kerk, de kerkdiensten laten zien of jeugdgroepen bereiken: allemaal dingen die veel kerken hebben en die prima samen in een app kunnen. Vanuit die gedachte is Donkey Mobile ontstaan en zijn we nu alweer met vijf enthousiaste jongeren aan het werk,” vertelt Henrik. Een belangrijk punt in de app is de verbinding tussen jongeren en ouderen zoeken. Henrik merkte dat in zijn eigen kerk. “Als mevrouw van Zetten van de trap viel, had ik geen flauw benul wie dat was. Met onze app is het heel gemakkelijk om haar op te zoeken en een berichtje te sturen.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

afbeelding

‘Waarvoor zou je meer aandacht willen in de kerk?’

De groep jongeren achter Donkey Mobile vindt het belangrijk om als kerk betrokkenheid te creëren met elkaar. “We hebben een enquête gehouden onder honderden kerkgangers. Van jong tot oud en uit allerlei verschillende kerken. We gaven ze één open vraag: ‘Waarvoor zou je meer aandacht willen in de kerk?’ Het was bijna ontroerend om te zien dat bijna iedereen die betrokkenheid op elkaar belangrijk vond.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Wat jongeren al lang wisten, willen we aan kerken laten zien

“Daarnaast willen we een gepersonaliseerde ervaring geven voor iedereen in de kerk, want jongeren kunnen de kerk heel anders beleven dan ouderen. Nieuws van binnen en buiten de kerk, speciaal afgestemd voor jou als een soort insta-tijdlijn in de app,” vertelt Henrik. In de komende tijd gaat hij samen met andere jongeren van Donkey Mobile de app uitbrengen voor verschillende kerken. “Even geen vakantie, maar doorstoten naar de release van de app in september. Zoals al veel jongeren al lang weten kun je niet meer om de kracht van mobiel heen. Hopelijk kunnen we met deze app aan veel kerken laten zien dat die gedachte klopt.”

De app Yona helpt tegen online-verslaving: “Zo hou je meer tijd over voor God.” Wij spraken bedenker Steven over zijn bijzondere app. Lees het artikel hier

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡