Ga naar submenu Ga naar zoekveld

VET: Lieke (25) kocht samen met haar broer en zusje een kerkgebouw

17 augustus 2020 · Leestijd 3 min

Al van jongs af aan wist Lieke dat ze later in een bijzonder pand wilde wonen. Toen het kerkgebouw in haar dorp leeg kwam te staan, besloot ze de beheerder te bellen. Nu, een paar jaar later, is ze samen met haar broer en zus trotse eigenaar van het ruim 100 jaar oude kerkgebouw.

Ze is nog maar net afgestudeerd als interieurontwerper en heeft direct een groots project te pakken: het opknappen, verbouwen en inrichten van haar nieuwe huis. Een paar jaar geleden trok Lieke (25) de stoute schoenen aan en belde de beheerder van de Sint-Antonius van Paduakerk in het Brabantse dorp Biest-Houtakker. “Zo van: ‘Staat-ie misschien te koop?’”, legt ze uit in een interview met 3FM. En jawel!

Tekst loopt verder onder de foto:

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Familieproject

Dit grote avontuur gaat Lieke niet in haar eentje aan. “Ik ben zelf afgestudeerd interieurontwerper; die tak ligt mij wel. Maar de zakelijke kant is niet per se voor mij weggelegd. Daar heb ik mijn broer en zus hard voor nodig!” Broer Tim (26) heeft civiele techniek gestudeerd en zal zich samen met zusje Jeske (23) onder andere buigen over de financiën voor het onderhoud en de stookkosten van de kerk. Ook de skills van de vader van Tim, Lieke en Jeske komt goed van pas. Lieke in een interview met het Brabants Dagblad: “Mocht de spits er voor onderhoud af moeten, dan kan mijn vader hem er na afloop ook weer op plaatsen.”

Wat moet er aan de kerk gebeuren?

Voordat Lieke in de kerk kan gaan wonen, moet er veel gebeuren, meldt Brabants Dagblad. Het ruim 100 jaar oude gebouw moet wind- en waterdicht gemaakt worden. Ook moet het beeld van de Heilige Antonius van Padua – die boven de ingang van de kerk pronkt – opnieuw verankerd worden. Het is de bedoeling van de jonge eigenaren om zoveel mogelijk karakteristieken van het rijksmonument te behouden. Maar: “Voordat we gaan beginnen met echt verbouwen vanbinnen, willen we een groot feest geven.”

Niet alleen een huis

En als alle vergunningen goedgekeurd zijn, is het de bedoeling dat Lieke er gaat wonen. En dat niet alleen; voorin het gebouw worden twee appartementen en een kantoorruimte gemaakt, die verhuurd zullen worden. Het enthousiasme steekt Lieke niet onder stoelen of (kerk)banken: “Wat is er mooier dan van de kerk in je eigen dorp iets moois maken?”  

Bron: 3FM, Brabants Dagblad
 

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡