Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jonge Theoloog des Vaderlands Mark: "Mijn wereld was klein tijdens corona"

6 augustus 2020 · Leestijd 2 min

Een jaar geleden spraken we Mark de jager (27) die op dat moment net was verkozen tot Theoloog des Vaderlands (een aanmoedigingsprijs voor jonge theologen). Trouw sprak hem over zijn ervaringen met de lockdown en corona. “Mijn vrouw is ziek, en dat werd hierdoor nog zwaarder.”

Zoeken naar vreugde

De lockdown was niet altijd gemakkelijk voor de jonge theoloog. “Mijn vrouw Julia is een paar jaar geleden ziek geworden, ze heeft altijd pijn. Tijdens corona is dat een stukje erger geworden. Je wereld wordt dan heel klein. Dan moet je blijven zoeken naar vreugde.”

Cliché maar waar

Die vreugde haalt Mark voor een groot deel uit zijn zoontje: “Het is heel cliché, maar het is echt zo, ik wist niet hoeveel vreugde het geeft om een jongetje van een jaar oud te zien opgroeien, zijn eerste stapjes te zien zetten. Je zit samen in zo’n lockdown, je bent aan het studeren en er loopt steeds zo’n baby aan je te trekken. Dat is aan de ene kant storend, maar het geeft ook veel vreugde.

Geloof geeft vreugde

Maar ook het geloof draagt bij aan dat geluk, aldus Mark. “Het is een basisgevoel. De christelijke schrijver C. S. Lewis schrijft: je kunt verrast worden, als je een tekst leest, een schilderij ziet, in de natuur loopt. Dat herken ik, dat je denkt: wow, wat is het mooi om mens te zijn. Maar er zijn ook momenten dat het niet zo werkt, dat geloven best wel saai is, of dat je erdoorheen zit omdat Julia erg ziek is, of de studie saai. Dan kan je teruggrijpen op Paulus. Hij herinnert me eraan dat het er in de basis op neerkomt dat het geloof vreugde geeft.”

Lees het volledige artikel van Trouw hier.

Benieuwd naar ons interview met Mark? Die lees je hier.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡