Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jisca (21) en Maartje (20) maakten een mini-documentaire: “We willen de impact van een burn-out laten zien”

4 december 2020 · Leestijd 5 min

De afgelopen tien weken hebben Jisca en Maartje hard gewerkt om een mini-documentaire in elkaar te zetten. In die documentaire leggen de vierdejaars studenten Communicatie het heftige verhaal van Corine vast.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Maartje: “Voor mijn opleiding volgde ik de minor journalistieke mini-documentaire. De eerste bijeenkomst was online en de enige naam die ik herkende was die van Jisca. We kenden elkaar alleen vaag van de opleiding, maar we hadden nog nooit samengewerkt. Daar kwam verandering in, want we besloten de documentaire samen te maken.”

Maatschappelijk probleem

Jisca: “We kregen de opdracht om een portretdocumentaire maken, maar hadden geen idee welke kant we op wilden. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een maatschappelijk onderwerp dat we naar voren wilden laten komen: burn-outs. Het onderwerp is namelijk een groeiend probleem onder studenten en jongeren. We vonden het belangrijk om daar iets mee te doen en een burn-out in beeld te brengen.”

Maartje: “Binnen ons netwerk konden we niemand vinden die ons geschikt leek. Totdat we uiteindelijk bij Corine terecht kwamen via iemand die bij Jisca in de kerk zat. Corine heeft jarenlang last gehad van een burn-out en wilde haar verhaal vertellen voor de camera.”

Band opbouwen

Jisca: “Hoewel we Corine dus niet kenden, was het heel mooi dat we een documentaire over haar mochten maken. Doordat we meerdere keren langskwamen om te filmen, leerden we Corine beter kennen en merkten we wat voor impact de burn-out had op haar eigen leven, maar ook op het leven van de mensen om haar heen.”

De beelden werden steeds puurder

Maartje: “Doordat je elkaar vaker ziet, bouw je een band op. We merkten dat er openheid was en de beelden steeds puurder werden. Corine nam ons echt mee in haar belevingswereld.”

Emotioneel moment

Maartje: “Vaak ontstaan de meest pure momenten als de camera uitstaat, omdat de meeste mensen niet aan de camera gewend zijn en zich te kwetsbaar voelen. Toch durfde Corine kwetsbaar te zijn. Er was bijvoorbeeld een moment dat ze voor de camera emotioneel werd. Dat levert natuurlijk supermooi beeld op, maar dat is wel moeilijk om te zien. Ik wilde haar troosten, maar dat kon op dat moment niet, omdat het beeld dan onbruikbaar wordt.”

Ik merkte hoe heftig de periode van de burn-out was voor Corine

Jisca: “Ik was degene die de vragen aan Corine stelde. Ik vond het heel knap hoe ze zo open en eerlijk de vragen beantwoordde en kwetsbaar durfde te zijn. Het raakte me echt dat ze dat durfde op camera. Op dat moment werd het voor mij duidelijk hoe heftig die periode van de burn-out nou echt was voor Corine.”

Compleet beeld

Maartje: “De documentaire laat ook hele moeilijke en heftige momenten zien en juist dat vind ik goed om in beeld te brengen. Zo waren er bijvoorbeeld twee mensen in ons leerjaar die ineens niet meer in de klas waren doordat ze een burn-out hadden. We kregen dus te maken met het onderwerp in ons leven, maar hadden geen idee wat een burn-out nou precies inhield. Door het verhaal van Corine te horen en in de documentaire te verwerken, kreeg ik een completer beeld van een burn-out en de impact ervan op alle aspecten van je leven.”

Herstelperiode

Jisca: “Ik vond het ook mooi om te zien hoe het nu met haar gaat. Ze kijkt zo anders tegen dingen aan na haar burn-out. Het is bijzonder dat ze na zo’n heftige gebeurtenis, zo sterk is geworden. Dat herstel zie je ook terug in de documentaire."

Corine heeft zo’n positieve blik op het leven

Maartje: “Ik vind haar ook zo dapper. Ze zegt bijvoorbeeld: ‘Ik heb zoveel uit de tijd van mijn burn-out gehaald en sta nu heel anders in het leven.’ Het is mooi om te zien dat Corine zo’n positieve blik op het leven heeft, ondanks de donkere jaren waarin ze eenzaam was, depressieve gedachten ervaarde en het fysiek lastig had.”

Waarschuwing

Jisca: “Met de documentaire willen we mensen waarschuwen voor de impact van een burn-out. Er ligt zoveel druk op jonge mensen. Niet alleen in hun studie, maar op allerlei gebieden. Het is een herkenbaar onderwerp en daarom is het zo belangrijk om er aandacht aan te besteden.”

De documentaire geeft een compleet beeld van de burn-out van Corine

Maartje: “Met de documentaire zijn we daar zeker in geslaagd. Het geeft een compleet beeld van wat een burn-out met je doet, want het laat zowel de positieve als negatieve kanten ervan zien. Aan het eind geeft Corine ook nog tips om te voorkomen dat je in een burn-out terecht komt. Belangrijk, want in een tijd waarin iedereen een drukke agenda heeft, is het soms goed om even stil te staan en te bedenken of je niet te hard van stapel loopt. Het is dus een heftig, maar ook hoopvol verhaal!”

Wil je het hele verhaal van Corine lezen? Check het artikel hier!

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡