Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jildou: "Ik ben singer-songwriter voor God!"

14 januari 2020 · Leestijd 3 min

Nederland kent een hoop christelijke muziek: Reyer, Hanne de Vries, De Rechtstaat en nog veel meer. Supervet natuurlijk en ondertussen timmeren ook een heleboel jonge christelijke artiesten hard aan de weg. Wat drijft hen en wat hopen ze met hun muziek te bereiken? Je leest het hier in de rubriek “Fresh Tunes”. Deze week: de 22-jarige Jildou Bakker.

Waar komt jouw passie voor muziek vandaan?

afbeelding

“Ik begon met het schrijven van eigen liedjes toen ik jaar of acht was. In die periode startte ik ook met gitaarlessen, dat vond ik superleuk! Hiervoor schreef ik eigenlijk al veel gedichtjes en verhalen. Van kinds af aan betekent het geloof veel voor mij. Het schrijven van liedjes is altijd mijn manier geweest om mijn gevoelens kwijt te kunnen. Het geloof is zo’n groot onderdeel van mijn leven dat mijn liedjes altijd een christelijk tintje hebben, ook al ligt het er niet dik bovenop.”

afbeelding

“Op mijn veertiende begon ik in de kerk met het spelen van muziek. Na de middelbare wist ik: ik wil fulltime singer-songwriter zijn voor God! Inmiddels heb ik mijn debuut-cd uitgebracht. Op het album ‘Openhartig’ staan dertien Nederlandstalige luisterliedjes. Toch merkte ik dat mijn plan om gelijk te gaan werken als muzikant niet helemaal realistisch was. Tijdens de opname van mijn debuut-cd kwam ik er namelijk achter dat ik veel dingen nog niet wist. Ik had bijvoorbeeld weinig kennis over muziektheorie. Sinds september doe ik daarom een conservatoriumopleiding. Hier heb ik het erg naar mijn zin en ik leer veel!

Wat voor muziek maak en speel je?

“Mijn muziek is voor mensen van 18 tot 88 jaar. Dat zie ik ook wel terug in mijn optredens. Het is prettig voor ouderen, omdat het vrij rustige muziek is. Zo heb ik eens voor demente ouderen gespeeld. Tegelijkertijd zijn ook veel jongeren enthousiast. Die brede doelgroep is heel leuk! Ik doel een beetje op jongeren van mijn eigen leeftijd, want de onderwerpen zijn soms best lastig. Mijn liedjes gaan over de moeilijke kanten van het geloof, twijfels of mijn persoonlijke ervaringen. De muziek is verhalend en vaak rustig. Ik zie mijn muziek als puur en intiem.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Ik treed op met alleen mijn gitaar. Wat kenmerkend is voor mij, is dat ik zonder band speel. De laatste tijd denk ik na over hoe het zou zijn om wat muzikanten om mij heen te hebben. Dat lijkt mij namelijk ook leuk. Mijn muziek omschrijf ik zelf als ‘eerlijk’. Eerlijk zijn is een waarde die ik als kind ook meekreeg. Als ik denk: ik zit ergens mee, dan uit ik mijn gevoel via muziek. Naast Nederlandstalig speel ik ook Engelstalige country.”

Wat zou je in de toekomst graag willen doen?

“Sinds een aantal jaar heb ik een eigen bedrijfje in de muziek, maar de zakelijke kant is best lastig. Muziek opnemen is een grote investering! Ik hoop in de toekomst weer een album of EP uit te kunnen brengen, maar het lijkt mij ook heel leuk om voor anderen te schrijven, dus in opdracht. Het leren spelen van een extra instrument lijkt mij ook mooi. Wat er ook gaat gebeuren, ik heb er zin in!”

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡