Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jezus komt altijd terug | Denkstof #13

1 december 2017 · Leestijd 4 min

Denkstof is een serie unieke en inspirerende video's vol bezinning en geloofsvragen. In deze aflevering gaat het over dat Jezus door moeilijke tijden heen is gegaan en dat hij hier ook is uitgekomen. Ondanks de moeilijkheden die je hebt, kun je hier altijd samen met Jezus uitkomen.

De tweede bladzijde van de bijbel is de raarste. De eerste bladzijde kent iedereen wel. God maakt dit heelal, met alles erop en eraan. Maar dan, op bladzijde twee, zet hij middenin het allermooiste stukje, het paradijs, een boom. Een levensgevaarlijke boom. Als je z'n vruchten eet, ga je dood. Deze almachtige God geeft dus middenin zijn eigen kunstwerk de optie om het allemaal kapot te maken. Om hemzelf te beschadigen.

Verboden vrucht

En dat gebeurt prompt ook. Adam en Eva eten die verboden vruchten en worden inderdaad sterfelijk. Maar dan, op bladzijde drie, komt deze almachtige God naar dat paradijs toe. Hij maakt zich klein en gaat praten met Adam en Eva. 'Oké,' zegt hij, 'Jullie hebben de boel verziekt, we gaan het anders proberen. Nieuw plan.'

Dit begin herhaalt zich vervolgens keer op keer in de bijbel. Mensen beschadigen alles van God, maar steeds herstelt hij het. Hij is kwetsbaar, maar hij wil per se met ons blijven omgaan. Want waar hij is, is het goed. Na Adam en Eva, ook al was er dus een nieuw plan, vergeten de mensen God.

Hij komt terug

En toch. Hij komt terug. Aan één volkje, Israël, onthult hij wie hij is. ZIJ kunnen het nu gaan proberen: dichtbij hem zijn. Maar ook Israël duwt God weg en vergeet Hem.

En toch. Hij Stuurt profeten. Keer op keer wijzen zij dit volk erop hoe het bedoeld is. Dat het zoveel mooier kan. Maar de Joden luisteren niet en uiteindelijk worden ze uit elkaar geslagen en weggevoerd. En toch. God blijft volhouden, laat ze terugkeren en Israël herstelt zich.

Bij Jezus komt dit allemaal tot een uitbarsting. Nergens is God zo dichtbij als in hem. Weer maakt hij zich dus ongelofelijk kwetsbaar. Hij is nu zelfs aan te raken, uit te lachen, weg te duwen, kapot te maken. En het gebeurt' Uiteindelijk kruisigen ze hem.

En toch. Jezus herstelt zich steeds. Hij laat zich niet verleiden, hij reageert niet met geweld, hij blijft volop liefde, door en door goddelijk. En als de grootste klap wordt uitgedeeld, als hij zelfs wordt gedood en alles verloren lijkt — dan staat hij op uit de dood.

God komt altijd terug

God komt altijd terug. Zo kun je de bijbel samenvatten. God laat zich niet uit het veld slaan. Hij blijft het steeds opnieuw proberen, op nieuwe, creatieve manieren, om ons wél te bereiken. Om bij ons te zijn. Hij sterft keer op keer, maar staat altijd weer op. Dat is de bijbel.

Hoe meer jij op Jezus lijkt, hoe meer ook jou dat zal gebeuren. Je zult worden tegengewerkt, anderen zullen proberen het goede wat je doet, kapot te maken. En zelfs jijzelf zult dat proberen. Je zult wat van God is in je, gaan tegenwerken.

Maar God komt altijd terug. Het goede in je zal winnen. Je zult gekruisigd worden, maar je zult ook opstaan. Het zal moeilijk worden, er zullen dagen zijn dat je geen hoop hebt en dat je nergens een spoortje licht ziet. Jezus had die dagen. Maar hij komt altijd terug. Hij is niet uit jou weg te slaan.

Jezus komt altijd terug.

Bijbelteksten:
- ‘Oorlog in de tuin’ – Genesis 3:6-13
- ‘God blijft trouw’ – Deuteronomium 4:30-35
- ‘Jij staat op’ – 2 Timoteüs 2:8-13

Doorpraten:
- Mis jij God wel eens? 
- Duw jij God soms weg uit je leven?
- Duwen anderen soms God weg uit jouw leven?
- Heeft God jou gevonden? Zou je dat willen?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡