Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jesse (20): “Dankzij corona kwam mijn droom om muziek te maken uit”

12 maart 2021 · Leestijd 5 min

Corona is voor velen een pittige periode, maar voor Jesse bleek het een uitkomst. Het thuiswerken geeft hem namelijk de ruimte om te doen wat hij altijd al wilde: muziek maken. Met zijn droom om ooit voor een vol Ziggo Dome te staan, is hij begonnen met teksten schrijven, rappen en deze nummers opnemen. Begin deze maand bracht Jesse zelfs zijn eerste EP uit onder zijn artiestennaam: Timothy.

“Ik studeer Journalistiek aan de CHE en heb een ongeveer anderhalf jaar geleden twee jongens geïnterviewd die veel met muziek bezig zijn. In mijn ogen was de muziekindustrie bijna onbereikbaar. Het leek een hele grote, moeilijke stap om in die wereld terecht te komen. Toch is iedereen ergens begonnen, dus waarom zou ik dat niet doen? Deze corona-tijd zag ik als een kans om muziek maken. Het begon als iets wat ik altijd al wilde doen. Het is inmiddels een uit de hand gelopen hobby.”

Stap voor stap

“Het is begonnen door op internet te zoeken naar wat ik het beste kan doen als beginnende rapper. Ik heb een account op Spotify aangemaakt en opnameapparatuur aangeschaft. Daarna kon ik aan de slag en teksten schrijven. Mijn allereerste nummer ging over de corona crisis. Ik schreef over de dingen waar ik me zorgen over maakte en over wat deze tijd met mij doet. Dat nummer heb ik opgenomen en er is een videoclip bij gemaakt. Sindsdien ben ik aan de slag gegaan met het mixen van muziek en heb ik meer nummers opgenomen.”

De tekst gaat verder onder de foto

afbeelding

Persoonlijke muziek

“Het doel van mijn muziek is het bespreekbaar maken van onderwerpen die mij erg aanspreken. Ik ga moeilijke thema’s niet uit de weg en schrijf ook over persoonlijke ervaringen. Zo heb ik een nummer geschreven ‘Anxiety’, wat gaat over pijn, angst en onzekerheid dat ik zelf heb ervaren. Verder schrijf ik teksten over de dingen die me raken als ik het nieuws kijk. Ik wil graag eerlijkheid uitdragen in mijn muziek. Het mag persoonlijk en kwetsbaar zijn, zodat mensen zich kunnen identificeren met wat ik voel en hoe ik naar situaties kijk. Rappers zoals Stormzy en NF hebben hetzelfde voor mij gedaan, wat veel voor mij betekent. Zo hoop ik anderen te inspireren.”

"Ik draag mijn kijk op God en de wereld regelmatig uit in mijn muziek"

“Anders dan sommige artiesten in de hiphopwereld, houd ik mij ver van thema’s als seks en drugs. Ik wil het dichtbij mezelf houden en mijn verhaal vertellen. Mijn muziek is niet altijd christelijk, maar ik draag mijn kijk op God en de wereld er regelmatig in uit. Het geeft mij rust om mijn leven in Gods handen te leggen, ook al is de toekomst onzeker. Dat betrek ik ook regelmatig in mijn teksten.”

“Een jaar geleden had ik dit nooit gedacht”

“Het uitbrengen van nummers die gaan over dit soort onderwerpen, vind ik spannend. Het is namelijk erg persoonlijk en ik hoop dat anderen het waarderen. Datzelfde gevoel had ik bij het bedenken van een artiestennaam, die ik ook op mijn Instagrampagina ging gebruiken. Ik was onzeker over wat anderen ervan zouden vinden, maar gelukkig krijg ik veel positieve reacties. Toen ik een jaar geleden hiermee begon, had ik nooit verwacht dat ik zoveel nummers opgenomen zou hebben; laat staan een hele EP. Ik heb ook op verschillende plekken mogen optreden en ben zelfs op de radio te horen geweest. Voor dit alles ben ik heel erg dankbaar.”

Grote Dromen

“Mijn EP ‘Grote Dromen’ gaat over van alles. Ik ben nog zoekende in mijn stijl, wat ook te horen is op de EP. Met mijn nummer ‘Welkom’ leid ik het allemaal in en met ‘Kleine jongen’ vertel ik mijn verhaal van kleine jongen tot hoe ik nu ben. Met het nummer ‘Dichterbij’ zoek ik naar het mooie leven. Kortom, ik beschrijf wat mij heeft gemaakt tot wie ik nu ben. De studententijd waarin ik nu zit, is erg leerzaam. Het is een moeilijke periode en ik denk dat dat het belangrijkste thema van ‘Grote Dromen’ is.”

De tekst gaat hieronder verder

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hulp

“Waar ik normaal gesproken in de avonduren bezig ben met mijn muziek, kon ik het maken van deze EP koppelen aan een schoolproject. Ik heb hier dus ook studiepunten voor gekregen. Voor het onderzoek dat ik moest doen, heb ik een rapper uit Enschede geïnterviewd. Ik vertelde hem dat ik op zoek was naar hulp bij het mixen van mijn muziek voor ‘Grote Dromen’."

Mijn allergrootste droom is om voor een vol Ziggo Dome te staan

"Deze rapper vertelde mij dat hij tien jaar geleden in mijn schoenen stond en mij maar al te graag wilde helpen bij het mixen van mijn muziek. Dat was echt bizar en daar ben ik zo dankbaar voor, want zonder hem was het nooit zo mooi geworden.”

Toekomst

“Ik heb nog veel plannen voor de toekomst. Ik zou bijvoorbeeld graag een aantal covers van bestaande nummers willen maken. Daarnaast zijn er nog zoveel onderwerpen in het nieuws die ik wil bespreken met mijn muziek, zoals de situatie in China. Hoe klein mijn impact ook is: ik doe er alles aan om een steentje bij te dragen. Mijn allergrootste droom is om voor een vol Ziggo Dome te staan, maar dat ligt in de verre toekomst.”

Ge-luk-kig weerhoudt het coronavirus Lauren Daigle er niet van om muziek te blijven maken. 

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡