Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jennifer Hoffman: "Mensen worden mishandeld voor goedkope vis in de supermarkt"

8 januari 2020 Leestijd 2 min

In het EO-programma 'Gefileerd' gaat presentatrice Jennifer Hoffman met vijf foodies naar Thailand, op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe kan vlees en vis in de supermarkt soms zo goedkoop zijn? De antwoorden op die vraag zijn niet altijd even plezierig. "Ik heb veel meer respect voor die dieren".

Mishandelen voor vis

Kipnuggets, voorverpakte sushi, kip, welke weg legt het af om in de supermarkt te komen? Jennifer Hoffman vindt de antwoorden die ze tijdens het programma vond schokkend. "Ik schrok enorm toen ik ontdekte dat er nog steeds moderne slavernij bestaat. Mensen worden geronseld en worden wakker op een vissersboot, ver op zee, zonder land in zicht. Daar worden ze soms wel tien jaar lang vastgehouden. En je kunt je voorstellen dat dat niet onder de meest prettige omstandigheden is. Ze worden mishandeld en gedrogeerd zodat ze langer kunnen doorwerken. En dat allemaal zodat supermarkten hun vis goedkoop kunnen aanbieden.”

'Dat wil je toch niet eten?'

“Een van de momenten die me het meest bijgebleven is, is toen we een kippenslachterij binnengingen. Natuurlijk weet je dat als je kip eet, er ook geslacht moet worden. Maar dan heb je een mooie gezonde bruine kip in je hoofd, die in een weide heeft rondgehuppeld en op een zo pijnloos mogelijke manier met respect geslacht wordt. Niets is minder waar. De hoeveelheid kippen die verwerkt wordt is misselijkmakend. Ik zag een grote kipcarrousel waar zielige apathische kippen, volgespoten met antibiotica, in worden opgehangen en op een vreselijke manier aan het einde van hun leven komen. Dat wil je toch niet eten?”

Het hele artikel lees je hier bij Eva

Gefileerd is vanaf donderdag 9 januari wekelijks te zien om 20:55 op NPO3.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕