Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jeanne maakt taarten van afval: "Ik wil redden wat er te redden valt"

4 december 2018 · Leestijd 2 min

Een versleten matras, voedsel dat ‘over datum’ is, of kledingstukken die ten dode zijn opgeschreven? Drie jongeren blazen er (op)nieuw leven in. Zo ook Jeanne, die taarten maakt van overgebleven eten.

“Toen ik tijdens mijn studie milieukunde ontdekte dat we wereldwijd meer voedsel weggooien dan opeten, was ik geshockeerd. Een derde van wat er allemaal in onze supermarkt ligt – verpakt en vervoerd over de hele wereld – belandt in de prullenbak. Tegelijkertijd hebben mensen honger. Ik moest iets doen.

Samen met een studiegenootje bedacht ik Trash’ure Taarten: zoete en hartige taarten van voedsel dat door boeren en supermarkten wordt weggegooid. Rond sluitingstijd halen we kromme courgettes of appels met deukjes op, voedsel dat nog prima is, en brengen het naar onze bakkerij. Ik help met snijden, maak jam, vet bakblikken in, was af; alles behalve het bakwerk. Dat kunnen mijn vriend Anton, die kok is, en statushouders Fathawy en Borhan, opgeleide bakkers, veel beter. We maken zo’n dertig taarten per dag; meer past niet in de oven. Daarna bezorgen we de taarten – in een elektrische auto – bij bedrijven en restaurants.

Het is keihard werken. Naast de anderhalve dag die ik in het onderwijs werk, stop ik al mijn tijd in het benaderen van supermarkten en klanten. Ik krijg vaak ‘nee’ te horen en heb veel stress. Maar ik vind het superbelangrijk dat we goed omgaan met alles wat God ons heeft gegeven. Ik wil redden wat er te redden valt.”

Benieuwd naar het verhaal van de andere twee creatieve jongeren? Vraag hier je gratis proefnummer van BEAM Magazine aan!

BEELD: JELTE BERGWERFF

Geschreven door

Charlotte van Egmond

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡