Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Je komt blut thuis, maar bent wel zelfstandig'

20 juli 2016 · Leestijd 3 min

Rianne (19) ging dit jaar voor het eerst zonder haar ouders op vakantie, acht dagen naar Kos, Griekenland, met een vriendinnetje van school. “Normaal gesproken betalen en bepalen mijn ouders op vakantie, nu moest ik dat zelf doen”.

Gingen jullie vroeger vaak op vakantie?

“Ons gezin ging elk jaar op vakantie. Toen we klein waren gingen we elke zomer op vakantie in Nederland. Op mijn vijftiende gingen we voor het eerst naar Frankrijk met de auto. Verder dan dat was ik voor dit jaar eigenlijk nog nooit geweest. We huurden dan een tent en gingen elke dag een stukje rijden met de auto, zo kwamen we op de mooiste plekjes. Vorig jaar was het eerste jaar dat ik graag zonder mijn ouders op vakantie wilde. Mijn oudere zus ging al een poosje niet meer mee, en met haar kon ik toch beter opschieten dan met mijn jongere zusjes. Twee jaar geleden ben ik daarom niet meegegaan. En dit jaar ging ik dus naar Kos!”

Je ging voor de eerste keer vliegen dus?
“Ja! Ik vond het best spannend, maar niet eng. Ik heb last van hoogtevrees, dus vond het vooral erg spannend of ik daar tijdens het vliegen last van zou krijgen, maar gelukkig niet. Op het vliegveld stond onze reisorganisatie ons op te wachten en zij hebben ons toen voor de deur van ons verblijf afgezet!”

Konden jullie jezelf een beetje redden?
“Dat ging eigenlijk heel goed. We hebben vooral veel op het strand gelezen en we zijn met twee huurfietsen ongeveer het hele eiland over gefietst (mede doordat we de helft van de tijd verdwaald waren). Ook zijn we een dagje met de boot naar Turkije geweest. Het enige nadeel is dat we allebei niet zo goed in Engels zijn, maar gelukkig konden we elkaar goed aanvullen. Bovendien mochten we alles vragen aan de mensen van de receptie en onze reisleiders. Toen we aankwamen deed bijvoorbeeld ons licht het niet in de kamer, toen zijn we met zijn tweeën naar de receptie gelopen. Uiteindelijk bleek dus dat we onze sleutel in een gleufje moesten doen zodat de lichten aankonden. Als we vragen hadden, mochten we ze altijd stellen.”

Heb je last gehad van heimee?
“Nee, geen heimwee. Wel wilde ik graag naar huis. Na een week had ik het wel gehad en gezien. De laatste dag is vaak de langste omdat je weet dat je de volgende dag naar huis gaat. Dan heb ik eigenlijk al wel weer zin in mijn eigen bed en mijn eigen douche. Maar niet echt heimwee dus.”

Wat is nou leuker, met je ouders of met je vriendinnen op vakantie gaan?
“Dat tweede. De twee grootste verschillen zijn dat je alles zelf moet weten, en je veel meer geld kwijt bent, dan als je met je ouders weggaat. Maar ondanks dat, vind ik het toch leuker om met vriendinnen te gaan. Ook al kom je blut thuis, je bent wel zelfstanding. Je kan zelf bepalen wat je gaat doen en waar je je geld aan uitgeeft. Je hebt geen ouders die op je letten en gaat elke dag iets doen wat jij sowieso leuk vindt, in plaats van iets wat de meerderheid van je gezin wilt doen. Deze zomer ga ik ook nog een keer met mijn ouders op vakantie. Ik denk wel dat ik dan meer ga letten op hun uitgaven. Voordat ik zonder ouders op vakantie ging, was ik me daar nooit zo bewust van, nu wel.” 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡