Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jay-Way staat op de EO-Jongerendag: ‘Uit je comfortzone stappen is de prijs die je betaalt voor pionieren’

31 mei 2023 · Leestijd 4 min

Tien jaar geleden trad rapper Jay-Way al op tijdens de EO-Jongerendag, toen BEAM gelanceerd werd. Komende zaterdag staat-ie weer op het podium. Daarom vertelt hij wat pionieren voor hem betekent, maar praat hij ook over zijn strijd met depressie en angsten. “Ieder succes komt met tegenslagen.”

“Op de middelbare school introduceerde een klasgenoot freestyle rappen aan mij. Op dat moment ging er een wereld voor mij open. Ik heb altijd al van hiphop en rap gehouden en iedereen om mij heen wist dat ik mij er uren mee bezig kon houden. Vanaf mijn veertiende probeerde ik mijn eigen raps te bedenken. Een jaar later kreeg ik te horen dat die ene klasgenoot tot geloof was gekomen. Waar hij voorheen over allerlei dingen rapte, maakte hij nu alleen nog maar muziek over God. Dit was nieuw voor mij en ik vond het daardoor zó bijzonder. Het was de eerste keer dat het evangelie in een begrijpelijke taal werd uitgelegd. Vanaf die dag wist ik: ik wil het talent inzetten, dat God mij heeft gegeven, door muziek te maken waarin Jezus centraal staat. Daar wilde ik mensen mee bereiken. Stiekem hoopte ik ook even dat ik iedereen op mijn school met mijn muziek zou gaan bekeren.”  

Wat ging het snel

“Ik heb entertainment altijd leuk gevonden. Rappen deed ik als hobby, want ik heb nooit de ambitie gehad om bekend te worden. Maar het begin van mijn carrière verliep heel natuurlijk én ging snel. Voor ik het wist, kreeg ik uit allerlei hoeken uitnodigingen om op te treden. Van open mics tot jeugddiensten, en zelfs voor de lancering van BEAM in Gelredome in 2013. Ik zag in dat ik het rappen niet alleen meer deed voor mezelf, maar ik ontdekte het grotere doel erachter: mijn geloof laten zien, én het leven van een christen. Ik wilde aantonen dat je als christen struggleskunt hebben, met mentale problemen kunt worstelen, maar ook dat je gewoon tot over je oren verliefd kunt zijn op iemand.”

Veel tegenslagen

Jay-Way’s succes is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Hij heeft veel tegenslagen gekend. “Het moment dat ik ervoor koos om mij volledig op muziek te richten, voelde als een gevecht tegen mezelf. Ik wist heel goed wat ik wilde bereiken, maar het leek alsof ik dat niet voor elkaar kreeg. Financieel zat het niet mee, ik kampte met angsten en vergeleek mezelf met anderen. Mijn grootste dieptepunt was toen ik met een depressie en een laag zelfbeeld kampte. Ondanks alles probeerde ik op God te bouwen en hoop te houden. Een artiest als Lecrae motiveerde mij om stappen te zetten en positief te blijven. Ik dacht altijd: als hij als christelijke artiest zo succesvol kan zijn, kan ik het ook.”

De eerste stap

Je kunt er niet meer omheen; het thema van dit jaar heeft alles te maken met uit je comfortzone stappen. “Pionieren betekent voor mij: de eerste stap zetten. Iets doen wat een ander niet snel zal doen. Zoals je inzetten om onrecht om je heen te bestrijden. Je maakt een verschil en dáár gaat het om. Als je altijd met de stroom mee gaat, zul je later spijt hebben van veel dingen. De prijs die je betaalt om te pionieren, is dat jij je vaak oncomfortabel zult voelen, maar dat hoort erbij. Ik zou nooit kunnen bereiken wat ik nu heb bereikt, als ik steeds maar zou denken aan de mening van anderen. Dus wat ik een ander wil meegeven: you can only make a difference by being different.”

Een toffe show

Dansen, bidden en keihard zingen: op 3 juni is het zover, dan komen vijftienduizend jongeren samen in Ahoy Rotterdam. “Ik vind het geweldig om op de EO-Jongerendag te staan. Het voelt bijzonder om tien jaar later niet slechts één song, maar een heel optreden te mogen geven op een BEAM-evenement. Ik kom samen met Steven Malcolm. Wat mensen kunnen verwachten? Een toffe show waarin Jezus centraal staat. Ik hoop dat na dit evenement jongeren de eerste stappen in hun omgeving gaan zetten om te pionieren!”

Ilaisa (25) zingt op de EO-Jongerendag in de BEAM Worshipband: 'Vroeger was ik altijd onzeker over mijn zang'

Lees ook over:

Ilaisa (25) zingt op de EO-Jongerendag in de BEAM Worshipband: 'Vroeger was ik altijd onzeker over mijn zang'

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡