Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jay-Way komt naar de EO-Jongerendag: 'Jezus moet tijdens mijn show centraal staan'

21 maart 2023 · Leestijd 4 min

Nog minder dan een maand en dan is het zo ver: de EO-Jongerendag 2023. Tien jaar geleden stond rapper Jay-Way al op het podium bij de lancering van BEAM en nu mag hij 3 juni in Ahoy optreden. Hij vertelt wat pionieren voor hem betekent maar ook hoe hij heeft gestruggled met depressie en andere moeilijkheden. Jay-Way: “Ieder succes komt met tegenslagen.”

“Op de middelbare school introduceerde een klasgenoot me aan freestyle rappen. Op dat moment ging er een wereld voor mij open. Ik heb altijd al van hiphop en rap gehouden en Iedereen om mij heen wist dat ik mij er uren mee bezig kon houden. Vanaf mijn 14e probeerde ik mijn eigen raps te bedenken. Een jaar later kreeg ik te horen dat die ene klasgenoot tot geloof was gekomen. Waar hij voorheen over allerlei dingen rapte, maakte hij nu alleen nog maar muziek over God. Dit was nieuw voor mij en ik vond het daardoor zó bijzonder. Het was de eerste keer dat het Evangelie in een begrijpelijke taal werd uitgelegd. Vanaf die dag wist ik het: ik wil het talent inzetten dat God mij heeft gegeven, door muziek te maken waarin Jezus centraal staat en daarmee mensen te bereiken. Stiekem dacht ik ook even: Ik ga iedereen op mijn school met mijn muziek bekeren.”

Het ging snel

“Ik heb entertainment altijd leuk gevonden. Rappen deed ik als hobby, want ik heb nooit de ambitie gehad om bekend te worden. Maar het begin van mijn carrière verliep heel natuurlijk én ging snel. Voor ik het wist, kreeg ik uit allerlei hoeken uitnodigingen om op te treden. Van open mic’s tot jeugddiensten en zelfs voor de lancering van BEAM in Gelredome in 2013. Ik zag in dat ik het rappen niet alleen meer deed voor mezelf, maar ik ontdekte het grotere doel erachter: het doel om het leven van een christen te laten zien en aan te tonen. Dat je struggles kunt hebben, met mentale problemen kunt worstelen, maar ook dat je gewoon tot over je oren verliefd kunt zijn op iemand. Uiteindelijk wil ik voornamelijk mijn geloof laten zien.”

Stiekem dacht ik ook even: Ik ga iedereen op mijn school met mijn muziek bekeren.
Welke tegenslagen heeft Jay-Way gehad?

Jay-Way's succes is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ook hij heeft veel tegenslagen gekend. “Het moment dat ik ervoor koos om mij volledig op muziek te richten, voelde als een gevecht tegen mezelf. Ik wist heel goed wat ik wilde bereiken, maar het leek alsof ik dat niet voor elkaar kreeg. Financieel zat het niet mee, ik kampte met angsten en vergeleek mezelf met anderen. Mijn grootste dieptepunt was toen ik met een depressie en een laagzelfbeeld kampte. Ondanks alles probeerde ik op God te bouwen en hoop te houden. Een artiest als Lecrae motiveerde mij om stappen te zetten en positief te blijven. Ik dacht altijd: als hij als christelijke artiest zo succesvol kan zijn, dan kan ik het ook.”

Jay-Way_1
De eerste stap

Je kan er niet meer omheen, het thema van dit jaar heeft alles te maken met uit je comfortzone komen. “Pionieren betekent voor mij: de eerste stap zetten. Iets doen wat een ander niet snel zal doen. Zoals je inzetten om onrecht om je heen te bestrijden. Je maakt een verschil en dáár gaat het om. Als je altijd met de stroming meegaat, zul je later spijt hebben van veel dingen. De prijs die je betaalt om te pionieren is dat je je vaak oncomfortabel zult voelen, maar dat hoort erbij. Ik zou nooit kunnen bereiken wat ik nu heb bereikt als ik steeds maar zou denken aan de mening van anderen. Dus wat ik een ander wil meegeven: you can only make a difference by being different.”

EO-Jongerendag

Dansen, zingen, bidden en keihard meeschreeuwen. 3 Juni is het zover dan komen we met 15.000 jongeren weer samen in Ahoy Rotterdam.“Ik vind het geweldig om op de EO-Jongerendag te staan. Het voelt heel bijzonder om na tien jaar, nu echt als Jay-Way de artiest, niet maar een nummer maar een hele optreden te mogen geven op een evenement van BEAM. Ik kom samen met twee andere artiesten: Ty Brasel en Steven Malcolm. Wat mensen kunnen verwachten? Een toffe show waarin Jezus centraal staat. Ik hoop dat na dit evenement jongeren de eerste stappen in hun omgeving gaan zetten om te pionieren!”

Haal hier je tickets voor de EO-Jongerendag 2024

Haal hier je tickets voor de EO-Jongerendag 2024

In een wereld waarin vooral slecht nieuws de aandacht krijgt, ontdek je op de EO-Jongerendag (opnieuw) wat het goede nieuws van Jezus is en hoe dat je leven op z’n kop kan zetten!

Haal hier je tickets!

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡