Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jarno (18) wil niet meer dronken zijn: ‘Ik heb wel eens dronken uit de Bijbel gelezen’

30 november 2021 · Leestijd 3 min

Teleurstelling incasseren, daar zijn we met zijn allen heel goed in geworden de afgelopen twee jaar. Een afgelast concert, een voetbalwedstrijd die niet doorgaat, een bruiloft die afgezegd wordt… Toch kunnen, door die vervelende gebeurtenissen heen, mooie dingen gebeuren. Zoals Elisha (17), die door corona leerde luisteren naar haar lichaam. Of Jarno (18), die besloot minder te drinken.

Post-corona, maar nog niet de oude

Elisha (17) moet rustiger aandoen omdat ze corona heeft gehad en haar lichaam nog moet herstellen: “Ik kan wel weer dingen doen, maar ik ben nog niet de oude ik. Dat vind ik frustrerend. Ik wil graag weer voor school aan de slag, maar nu moet ik tussendoor telkens rust nemen. Ik probeer rustiger aan te doen door tijd voor mijzelf te nemen: telkens ga ik een half uur bezig en stop dan weer. Dat vind ik niet makkelijk, want ik wil graag doorgaan. Maar ik weet dat mijn lichaam het nodig heeft om te rusten. ’s Middags lig ik vaak even in mijn bed, dan ontspan ik. Dan voel ik plotseling: hé, mijn benen zijn gespannen, mijn nek en schouders voel vast en mijn hoofd doet zeer.

Mijn lichaam heeft het nodig om te rusten.

Ik heb blijkbaar zitten fronsen tijdens het werken. Als ik dat voel, besef ik opeens: ik heb hard gewerkt en ik mag wel even uitrusten.”

‘Ik wil niet meer dronken zijn’

Jarno (18) werd stilgezet door de lockdowns van het afgelopen jaar – geen feestjes meer en minder drinken. Dat heeft hem geholpen om de boel over een ander boeg te gooien. “Toen alles dicht ging door corona en ik niet meer uit kon, werd ik opeens gedwongen om rustiger aan te doen. Mijn neef, die ook christelijk is, vertelde dat hij minder dronk, omdat hij niet meer dronken wilde worden. De katers op de ochtend na het uitgaan zijn niet fijn. En het is ook niet handig dat je niet meer weet wat er precies gebeurd is de vorige avond. Je kan dingen gezegd of gedaan hebben die je nooit zou doen als je gewoon nuchter bent. Ik dacht: hij heeft wel een punt. Het is niet zo verstandig om veel te drinken. 

Als ik nu thuiskom en ik ben niet dronken, voelt dat echt als een overwinning.

Daarnaast heb ik de gewoonte om elke avond, voor het slapen gaan, uit de Bijbel te lezen. Maar als je dronken bent en je leest in de Bijbel, dan voelt dat niet goed. Vooral als ik in de bijbel lees over dronkenschap, wringt het. Als ik nu thuiskom en ik ben niet dronken, voelt dat echt als een overwinning. Dan kan ik met een rustig geweten Bijbellezen. Het voelt alsof ik iets achter me heb gezet wat eerst in de weg stond.

Natuurlijk ga ik nog wel gewoon naar feestjes, de feestjes zijn niet slecht. Alleen wil ik niet meer dronken worden op de feestjes.”

Carliene (20) is zichzelf in kleur: "Kleur is het tegengeluid voor mijn donkere, depressieve periode"

Lees ook over:

Carliene (20) is zichzelf in kleur: "Kleur is het tegengeluid voor mijn donkere, depressieve periode"

Geschreven door

Francis

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡