Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Janine: “Mijn kerk haalde vluchtelingen uit het azc om naar de dienst te komen”

11 april 2020 · Leestijd 4 min

Achter veel kerken - klein of groot - schuilt een bijzonder verhaal. Zo ook bij de kerk van Janine (13). Haar kerk werd tot kort geleden druk bezocht door tientallen vluchtelingen. Gemeenteleden reden elke zondag met busjes richting het asielzoekerscentrum om mensen op te halen voor de kerkdienst. “Ik vond het heel bijzonder dat mijn kerk dit organiseerde. De mensen die kwamen, konden in hun eigen land niet veilig naar de kerk gaan. Daarom waren ze altijd erg blij dat ze bij ons een dienst mochten bijwonen.”

afbeelding

“Een paar jaar geleden kwam iemand uit mijn kerk in contact met de mensen uit het azc en sindsdien komen er vluchtelingen naar onze dienst. Toen er steeds meer mensen wilden komen, hebben we een ophaalschema gemaakt. Er reden elke zondagochtend vijf busjes naar het azc om de mensen op te halen. Uiteindelijk kwamen er wel dertig vluchtelingen bij ons in de kerk. Ik vond het leuk om ze op te halen, omdat de mensen altijd erg blij waren om naar de kerk te gaan. Ze vonden het heel bijzonder om in alle vrijheid christen te zijn, omdat dat in de landen waar ze vandaan komen helemaal niet zo vanzelfsprekend is.”

Zijn familie was boos, omdat hij zich had bekeerd tot het christendom

“Van iemand uit de kerk heb ik een verhaal gehoord van een man uit het azc. Hij kwam oorspronkelijk uit Afghanistan, maar moest door de onveilige situatie vluchten. Onderweg is hij erg ziek geweest. De kans dat hij er weer bovenop zou komen, was erg klein en daardoor werd hij verlaten door de mensen waarmee hij vluchtte en bleef hij alleen achter. In al die ellende richtte hij zich tot God en door een wonder genas hij van zijn ziekte. Onderweg bekeerde hij zich tot het christendom. Toen zijn familie dat hoorde, waren ze boos op hem en wilde zij hem nooit meer zien. Uiteindelijk heeft hij in Nederland een verblijfsvergunning gekregen en mochten zijn vrouw en kinderen ook naar Nederland komen. Nu komt hij met zijn gezin vaak bij ons in de kerk. Ik ken deze mensen goed en vind het nog altijd heel bijzonder om hun verhalen te horen. Het is supermooi dat mijn kerk hen - net als de andere vluchtelingen - uitnodigt in de diensten.”

Ik vind het belangrijk dat een kerk rekening houdt met vluchtelingen

“Aan het einde van de dienst zingen we meestal een lied in hun taal. Ik begrijp er natuurlijk niks van, maar ik vind het leuk om te zien hoe blij ze zijn om zo’n lied te zingen in een kerk. Na de kerkdienst komen er vaak een aantal vluchtelingen bij mij thuis en dan praat ik ook wel eens met hen. Dat gaat dan meestal in het Engels, maar het is leuk om hen beter te leren kennen. Ik vind het vooral mooi om hen blij te maken met onze actie.”

“Het azc bij ons in de buurt is afgelopen jaar gesloten, dus ik zie de meeste mensen nu niet meer zo vaak. Ik hoop dat ze in een ander azc ook de mogelijkheid hebben om naar een kerk te gaan. Ik vind het belangrijk dat een kerk rekening houdt met vluchtelingen die in de buurt wonen. Door ze uit te nodigen in de kerk, kunnen ook zij bidden, zingen en luisteren naar het woord van God.”

Wil jij nou ook mensen uitnodigen voor een kerkdienst, maar weet je niet zo goed hoe? Lees dan hier onze tips!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡