Ga naar submenu Ga naar zoekveld

JAAA: Netflix koopt rechten op Kronieken van Narnia

13 oktober 2018 · Leestijd 3 min

De geruchten gonsden al een tijdje rond, maar deze week bleken ze echt waar te zijn. Netflix heeft de portemonnee getrokken en de rechten van de zeer populaire christelijke fantasy-serie The Chronicles of Narnia gekocht. Het is voor het eerst dat één bedrijf de rechten van alle zeven boeken in bezit heeft.

Narnia verfilmingen

Drie van de werken van C.S. Lewis zijn al eens eerder verfilmd. In 2005 bracht Disney succesvol het bekendste boek in de serie, The Lion, The Witch and The Wardrobe, naar het witte doek. Lang duurde het succes niet. De studio stopte veel geld in het vervolg, Prince Caspian, maar het publiek bleef thuis en dus trok Disney de stekker uit de serie. 20th Century Fox besloot daarop de rechten over te kopen, maar ook zij waren teleurgesteld in de kaartverkoop van het derde deel, The Voyage of the Dawn Treader, en verkochten de rechten door. Hierna bleef het jarenlang stil, tot Captain America regisseur Joe Johnston aangaf nog één laatste film te willen maken en dat moest The Silver Chair worden. Volgens de planning zouden de opnames komende winter beginnen, maar het lijkt erop dat Johnston met vervroegd pensioen kan en het plan definitief in de prullenbak verdwijnt.

Concurrentie

Heel verrassend is de aankoop niet. Netflix dreigde een van de laatste partijen te worden zonder populaire fantasy-serie. HBO is al jaren succesvol met Game of Thrones. Amazon is bezig met een nieuwe Lord of the Rings serie en Disney gaat het op zijn eigen streamingplatform met Star Wars proberen. Met de rechten van een boekenserie die meer dan 100 miljoen keer over de toonbank is gegaan, kan Netflix dat fantasy gat opvullen.

Wat ze precies gaan doen is nog onduidelijk. Op dit moment lijkt het erop dat het bedrijf zowel films als series gaat maken die zich afspelen in het betoverde land achter de kleerkast. De aanstelling van de stiefzoon van C.S. Lewis, Douglas Gresham, als uitvoerend producent kan erop wijzen dat deze verfilmingen de boeken trouwer gaan volgen dan de films deden. Gresham staat erom bekend niet graag van het bronmateriaal af te wijken, en was daarom niet tevreden over de verfilming van Prince Caspian. Goed nieuws voor de fans die de christelijke boodschap graag intact zien blijven?

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡