Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is God grappig? Heeft Hij humor?

22 mei 2014 · Leestijd 4 min

Vraag een paar mensen hoe ze God voor zich zien en je hoort ongetwijfeld deze omschrijving voorbij komen: een grijze man, met een mantel en een baard, die heel serieus, boos en belerend naar de aarde kijkt. Kan er bij God dan geen glimlachje vanaf?

Een God die rondloopt met een big smile op zijn gezicht of misschien wel schuddebuikend op de grond ligt van het lachen. Het is waarschijnlijk niet het meest gangbare beeld dat wij van God hebben. Maar zou een God die ons met zo ontzettend veel humor (de één iets meer dan de ander) heeft geschapen, zelf niet op z’n tijd een goede grap maken?

Ongetwijfeld. Sommige mensen komen in het scheppingsverhaal al enorm veel humor tegen. Een vogelbekdier, hoe kom je erbij? En wat denk je dan van de chimpansees, het zeevarken, een spugende lama en de veel te luie luiaard? Om te brullen, toch? God zag dat het goed was. Zie je zijn glimlach, als hij naar de schepping kijkt?

Ironie

Even verderop in Genesis kom je al snel een flinke dosis ironie tegen. De mensen hadden een hilarisch idee. Ze zeiden: ‘Laten we een stad bouwen met een toren die tot in de hemel reikt.’ God merkte dat er iets gaande was. Maar het was zo klein en zo pietepeuterig, dat hij het niet goed kon zien. ‘Laat ik eens afdalen naar de aarde om te zien wat daar gebeurt’. Proef je de humor?

Ook in de Psalmen wordt vaak geschreven dat God lacht. Bijvoorbeeld in Psalm 2:4. ‘Hij die in de hemel troont lacht.’ Het gaat hier echter om een spottende lach, net als in Psalm 37:12 en 13. ‘De zondaar belaagt de rechtvaardige met een grijns op zijn gezicht. Maar de Heer lacht hem uit en ziet de dag al van zijn ondergang.’ Ooit zal de rechtvaardige overwinnen, is hier de boodschap. Zo van, wie het laatst lacht, lacht het best.

Humor in de put

Ook in het Nieuwe Testament wordt gelachen. Reinier Sonneveld noemt in zijn boek Jutten een paar mooie voorbeelden van grappen in de Bijbel. Jezus vertelt een verhaal over een blinde, die een andere blinde bij de arm pakt en leidt. Maar wat gebeurt er? Ze zien een put over het hoofd en kletteren er allebei in. Net de Dikke en de Dunne. Of wat dacht je van de kameel, die nog makkelijker door het oog van een naald kruipt dan de rijke die het koninkrijk van God binnengaat. Grappig gezicht moet dat zijn.
 
Heb je je wel eens voorgesteld hoe het verhaal van de balk en de splinter eruit moet zien? Een persoon met een splinter in zijn oog (iemand die fouten maakt), wordt veroordeeld een bijdehandje dat een complete boomstam in zijn oog heeft zitten (iemand die nog meer fouten maakt).  Ben je nog niet van je stoel gevallen van het lachen? Dan ga ik nog even door. Probeer het je even in te denken: een man wil aan de kust een huis bouwen, verzamelt de nodige materialen en gaat timmeren. Maar dan wordt het vloed. Weg huis. Zijn buurman heeft het beter begrepen. Zijn huis op de rots houdt het heel wat langer vol.

Eerbied

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te vinden van een God vol humor. Ik geloof dat we, zolang we respect voor elkaar en eerbied voor God blijven tonen, heel erg mogen genieten van humor. Hij geniet ervan als wij genieten. God vindt vreugde in ons (Marcus 1:11). En dat is niet bedoeld als grapje, maar dat meent Hij bloedserieus.

Kijk nu: De allerbeste christelijke openingszinnen

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡