Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Irénée (17) vond vrienden via BEAM: “Zij is baptist en ik ben katholiek”

3 juni 2021 · Leestijd 4 min

De Katholieke Irénée (17) deed vorige maand een oproep via onze Instagram om in contact te komen met protestantse jongeren. De afgelopen weken ontdekte ze de verschillen en overeenkomsten in gesprekken met baptist Licia (15): “we hebben allebei echt interesse voor elkaar”.

[lees hier het eerste interview met Irénée]

“Via de DM’s iemand leren kennen was een beetje zoeken, het is moeilijk om op die manier een klik met iemand te voelen. Maar uiteindelijk heb ik aan Vrome Vrienden een hele goeie vriendin overgehouden! Bij Licia klikte het meteen: toen we eenmaal met elkaar gingen chatten, bleef het maar doorgaan. Het ging echt heel snel over naar bellen, we hebben de dag na ons eerste contact via Instagram meteen nummers uitgewisseld en een uur met elkaar gebeld! We hadden hele mooie gesprekken over het geloof, de kerk, onze favoriete bijbelteksten, maar ook boeken en films die we leuk vinden.”

Bidden gaat bij ons allebei heel anders

“Licia gaat naar een baptistengemeente, daarom had ze veel vragen voor mij. Zij was heel benieuwd hoe ik mijn geloof beleef als katholiek en wat voor tradities daarbij horen. Omdat ze daar geen oordeel over heeft, vond ik het fijn om daar open over te praten! Ik ga mijn manier niet opdringen bij haar, ik kan alleen maar vertellen hoe het voor mij is. Wat ik heb geleerd is dat het bidden bij haar heel anders gaat: zij bidt vrij direct en open naar God terwijl ik altijd begin met het kruisteken slaan, dan doe ik een ‘weesgegroetje’ naar Maria en zeg ik vaak het Onze Vader. Nadat ik het haar uitlegde snapte ze wel waarom we Maria betrekken in ons gebed, maar ze zou het zelf niet zo doen.”

Licia deelt hoe zij de afgelopen weken heeft ervaren: “We zijn allebei christen, maar er zijn zeker veel verschillen tussen ons geloof. De grootste verschillen zijn denk ik dat er bij het katholieke geloof meer tradities en rituelen zijn en dat er in heiligen wordt geloofd. Ik vind het interessant om te leren over haar manier van geloven. Vooral de vele verhalen over de verschillende heiligen vind ik heel mooi, al geloof ik niet in alles.”

We zijn nog lang niet uitgepraat

Irénée: “Het is heel mooi dat we echt naar elkaar kunnen luisteren, we hebben allebei echt interesse voor elkaar. We zijn nog lang niet uitgepraat en we appen of bellen elkaar bijna elke dag wel. Vaak met een vraag over het geloof, maar ook gewoon om te horen hoe het met de ander gaat. In de zomervakantie willen we heel graag afspreken! Zij stelde me voor om samen naar Rome te gaan, dan kan ik haar als gids een rondleiding geven langs alle Katholieke hotspots. Tegen de mensen die twijfelen om aan Vrome Vrienden mee te doen zou ik zeggen: wees niet bang om mee te doen, het levert sowieso wat op!”

Qiang  (16) deed net als Irénée een oproepje en leerde Vrome Vrienden over de hele wereld kennen: “Gebedspunten in de appgroep werden voor mijn neus beantwoord”. Lees hier verder!

 

 

Geschreven door

Edwin

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡