Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Inspirerende TED talk: Dit is wat jij tegen pesten kunt doen!

26 september 2019 · Leestijd 3 min

Dat pesten een groot probleem is, weet iedereen. Maar wat kun jij daar, als individu, nou tegen doen? Is dat niet onmogelijk? Kris van der Veen vertelt in zijn TED-talk hoe kleine acties al groot effect kunnen hebben.

“Was ik maar weg van hier. Weg van alles. Dood.” Dit is hoe de TED Talk van Kris van der Veen begint. Hij leest een stukje voor wat hij schreef toen hij 17 was. Hij voelde zich waardeloos, zag het leven niet meer zitten en dacht dat hij geen enkele toevoeging aan de wereld had.

Kris werd gepest. Hij werd geschopt, uitgescholden en het leven zuur gemaakt. In deze TED- talk vertelt hij over zijn ervaringen met pesten en wat hij ervan geleerd heeft.

Gezien en geaccepteerd

Kris geeft drie voorbeelden uit zijn eigen leven waarbij kleine acties tot een groot effect hebben geleid. Zo vertelt hij over zijn oma, een grote stoere jongen op de middelbare school en zijn gymdocent. Allemaal hebben zij er op hun eigen manier voor gezorgd dat Kris zich gezien en geaccepteerd voelde.

Wat kun jij doen?

Kris praat over het nut van de omstanders die daadwerkelijk iets doen. En dat betekent niet dat je altijd de held uit moet hangen en pesten compleet tegen kan gaan, maar een klein gebaar kan al heel veel helpen. Kijk niet weg, maar kijk óm naar mensen die gepest worden. Een opmerking, een vriendelijk gebaar kan al heel veel effect hebben. Het is zo belangrijk dat iedereen zich gezien en geaccepteerd voelt. Zo belangrijk zelfs, dat dit het verschil tussen leven en dood kan maken.

Kijk niet weg, maar kijk óm naar mensen die gepest worden

Dit is ook de boodschap waarmee Kris afsluit. Hij beëindigt zijn TED-talk met de volgende woorden: "Denk allemaal eens aan iemand die erbuiten valt. Hoe zal deze persoon zich voelen? Ziet deze persoon op tegen de volgende dag? Probeer te bedenken wat jij zou kunnen doen voor die persoon. Je kunt met iets heel kleins al een verschil maken. Zoals mijn oma, zoals die jongen, zoals mijn gymdocent. Zij deden iets kleins voor een ander en gaven mij het gevoel dat ik niet alleen was. En jij, wat ga jij doen?"

Lees hier de tips van Anne-Mar tegen pesten in de livestream van gisteren!

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡