Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ilse (23): "Ik ben gescheiden zonder ooit getrouwd te zijn geweest"

27 november 2016 · Leestijd 5 min

Middenin een gezellige stad zitten Ilse* en ik tegenover elkaar in een druk café. “Ik had je liever een mooier verhaal verteld.” Sluit Ilse het interview af. Sinds een paar maanden is deze leuke meid namelijk weer vrijgezel. En nee, niet vrijwillig. Vlak voor de bruiloft kwam er een eind aan haar relatie omdat haar verloofde een oogje had op een ander.

Hun relatie begon zo veelbelovend. In 2011 kwamen Ilse (23) en Gerwin* elkaar voor het eerst tegen, het was liefde op het eerste gezicht. Ze hielden contact zoals elk verliefd stel dat doet en toen Gerwin vroeg of Ilse zijn vriendin wilde worden, zei ze heel blij ja. “Het was een hele leuke tijd. Ik was tot over m’n oren verliefd en we deden allemaal leuke dingen samen. Ik genoot er echt van.” Vier jaar later gaat Gerwin op zijn knieën en vraagt Ilse ten huwelijk. “Een paar maanden later kochten we samen een huis waar ik na wat geklus alvast in zou trekken. Na de bruiloft zouden we er samen gaan wonen. Achteraf gezien speelde het toen al met dat andere meisje. Hij ontmoette haar op een studentenvereniging en raakte met haar aan de praat. Het klikte, vertelde hij tegen mij. Daar zag ik niet gelijk een probleem in. Ik praat ook wel eens met een jongen, toch?! Maar het contact tussen die twee werd steeds intensiever, hij sprak met haar af en bleef op een gegeven moment zelfs bij haar slapen. Dat hij met haar ging daten terwijl wij verloofd waren, ging voor mij echt te ver.”

Bevlieging

“We hadden het er niet elke dag over, maar soms vroeg ik er specifiek naar. Dat vond hij vervelend, hij vond dat ik ‘zeurde’. Terwijl ik het echt niet oké vond. Hij zei dat zijn gevoelens voor mij steeds minder werden en die voor haar groeiden. Eerst hoopte ik dat het een bevlieging was. Ik hoopte dat zodra de spanning er af was, hij toch voor mij zou kiezen. Maar dat gebeurde niet. Hij ging haar alleen maar leuker vinden.” 

Ik twijfelde aan alles

“Het is zo ontzettend bizar. Je hebt vijf jaar een relatie, de trouwdatum staat vast, je hebt samen een huis gekocht, de contouren van de toekomst zijn getekend. En dan valt ineens alles in duigen. Dat is zó onwerkelijk. Ik twijfelde of alles wel echt was. Hield ik wel echt van hem? Want dat was het meest ongelofelijke: ook na alles wat hij mij geflikt had, hield ik toch nog van hem. Die liefde was niet ineens verdwenen.”

Scheiding

Uiteindelijk verbreekt Ilse haar verloving. Maar dat is nog niet het einde van de ellende. Ze hebben een huis en dat staat ook nog eens vol met spullen die ze samen verkocht hebben. Daarnaast moest ook de hele bruiloft gecanceld worden. “Het was een enorm gedoe om alles te verdelen. Eigenlijk ben ik gescheiden zonder ooit getrouwd te zijn geweest. We hadden bijna alles samen nieuw gekocht, van de wasmachine tot het bankstel en van het servies tot ons bed. In het huis wilde ik niet blijven wonen, dus ik ben na een paar weken weer in een studentenhuis gaan wonen. Ik zou er niet aan moeten denken om in dat oude huis te zitten.” “Op de dag van de bruiloft ben ik naar een vriendin gegaan. We zijn een dagje uit geweest, maar echt leuk was het niet. Het stomme was dat ik ongemerkt toch dingen dacht als: het is wel mooi weer, dat komt goed uit, dan hadden we buiten foto’s kunnen maken.”

Soms huil ik de hele middag

Soms vlieg het Ilse naar de keel. “Dan huil ik gerust een hele middag.” Het is niet alleen het verdriet van een verbroken relatie dat ze te verwerken heeft, haar hele toekomst ligt aan diggelen. “Niet samenwonen, geen steady leven met altijd een persoon die van je houdt, voorlopig geen kinderen. Ook dat zijn feiten die ik moet verwerken.”

Waarom?

Waar God in dit alles is, is voor Ilse een grote vraag. “Er zijn dagen dat ik alleen maar naar de hemel kan schreeuwen: WAAROM? Ik ben boos, verdrietig, teleurgesteld. Alles door elkaar. Wat is het doel van dit, ik begrijp het gewoon niet. Ik weet dat ik mijn geluk moet halen uit wat Jezus van mij vindt en niet wat anderen van mij vinden, maar op dit moment is dat heel moeilijk. Misschien wordt het ooit beter. Waar was God in die periode? Waarom heb ik überhaupt een relatie met Gerwin gekregen? Waarom heeft  God toen niet gesproken? Of heb ik Hem niet gehoord? Ik heb zoveel vragen en geen antwoorden. Dat is en blijft moeilijk.” *De namen van Ilse en Gerwin zijn om privacyredenen niet hun echte namen. Ook het meisje op de foto komt niet in het verhaal voor.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡