Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik zal me nooit op datingsites begeven”

2 april 2018 · Leestijd 4 min

Niels (20) is tegen datingsites. Hij denkt dat datingsites niet voor iedereen zijn weggelegd. “Het brengt meer problemen met zich mee, dan mensen denken.”

Waarom sta je niet achter datingsites?

“In mijn omgeving heb ik veel negatieve verhalen gehoord over foute types die op datingsites actief zijn. Zo komen mensen uit mijn kenniskring online types tegen die gericht op zoek zijn naar seks of een relatie waarin toch meer wordt verwacht. De grenzen van de mensen die op zoek zijn naar een normale relatie, worden niet geaccepteerd. Zelf zou ik het niet fijn vinden als ik dit moest meemaken. Ik zie de toegevoegde waarde van een datingsite niet in. Het brengt meer problemen met zich mee, dan mensen denken.”

 “Ik vind datingsites niet slecht, maar ze geven wel ruimte voor mensen met slechte bedoelingen. Ik moet het doen met de verhalen die ik uit mijn omgeving hoor. Van een vriendin hoorde ik dat ze eerst leuke afspraakjes had met een jongen. De jongen bleek na een tijdje te veranderen en zocht bepaalde grenzen op om zijn zin te krijgen. Het was voor haar lastig om nee te zeggen. Uiteindelijk heeft zij seksuele dingen gedaan, die ze niet wilde doen. Door dit voorbeeld wil ik geen gebruik maken van datingsites."

Waarom ben je van mening dat God datingsites niet voor jou heeft weggelegd?

“Ik heb een andere manier gevonden om mensen te leren kennen. Zo haal ik voldoening uit christelijke jongeren groepsapps. Op deze manier ontstaan er succesvolle vriendschappen op afstand. Ik leer iemands interesses op een fijne manier kennen. Het voelt vertrouwd en is niet awkward. Ook leer ik de zwakke en minder fijne kant kennen. Ik weet al veel van de ander en dat neemt de spanning weg. Zelf heb ik dit ook ervaren nadat ik uit een depressie kwam. Ik vond via een christelijke groepsapp mijn maatje. God zegent mij met deze mensen die ik via de app leer kennen. Als ik via een christelijke groepsapp iemand leer kennen, kan het misschien toch uitgroeien tot een relatie. Ook denk ik dat een christelijke jongeren groepsapp er is om er voor elkaar te zijn, te bidden en gesprekken te hebben. Dit bevestigt voor mij dat God het op deze manier bedoeld heeft. Ik denk dat ik iemand beter leer kennen via deze weg dan datingsites afstruinen. Ik zal mij nooit op datingsites begeven. God heeft mij deze christelijke groepsapps gegeven zodat een datingsite niet nodig zal zijn. Ik hou me afzijdig van deze sites, omdat mijn verhaal niet een van de negatieve verhalen hoeft te worden.”

Ik zie het als een soort vleeskeuring

Waarom oordelen als je er geen persoonlijke ervaring mee hebt?

“Ik begeef me niet op glad ijs. Er zijn vrienden die actief zijn op datingsites en zij hebben regelmatig een date. Over het algemeen komt daar niets uit. Als ze aan mij vragen: ‘Waarom ga je niet op een datingsite?’ Vertel ik dat God het niet voor mij heeft weggelegd op die manier. Het is heel makkelijk om een profiel aan te maken en jezelf van je beste kant te laten zien. Ik zie het als een soort vleeskeuring. Klikken en uitzoeken met wie je verder wil praten. Ik vind dat niet gezond. Voor je het weet bevind je je op een plaats waar je niet wil zijn. Ik weet dat ik het niet kan onderbouwen vanuit mijn eigen ervaring. En stel dat een date via een datingssite honderd procent van God komt, wie ben ik dan om te zeggen dat zoiets niet kan? Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Ik geloof alleen niet dat het voor iedereen bedoeld is.”

Ik denk dat iedereen bij zichzelf te rade moet gaan: Kan actief zijn op een datingsite voor mij gevaar met zich meebrengen? Kan ik ‘nee’ zeggen wanneer ik iets niet wil? Als je dit lastig vindt, zou ik het afraden. Maar zoals ik al zei: ik kan het niet voor een ander bepalen.”

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡