Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Ik wil vasten van make-up, om mijn onzekerheid tegen te gaan”

7 maart 2019 · Leestijd 4 min

De veertigdagentijd is weer begonnen! Heb jij al gekozen waarvan je wil vasten? Wij vroegen BEAM’ers wat aankomende 40 dagen hun plannen zijn. Vandaag vertelt Manon (25) hoe zij de komende periode wil gaan vasten.

Vasten van...

“Toen ik probeerde te bedenken waarvan ik zou gaan vasten, dacht ik: ‘Ik zou wel willen vasten van onzekerheid.’ Toen ik daar verder over nadacht, kwam ik erop uit om te gaan vasten van make-up, omdat dat niet iets is waar ik mijn eigenwaarde uit wil halen. Ik zou niet zeggen dat ik heel veel make-up draag, maar ik doe het wel altijd op als ik me onzeker voel, als ik onzuiverheden wil verstoppen, of als ik er gewoon extra leuk uit wil zien. 

Ik merk de laatste tijd dat als ik geen make-up op doe, dat ik heel onzeker ben, en me heel slecht voel. Dan zie ik mezelf en denk ik: ‘Ik ben zo lelijk.’ Dat soort gedachten zijn bij mij gaan overheersen. Maar waarom zou ik niet goed zijn, en alle andere mensen wel? Waarom zou ik make-up nodig hebben? Als andere mensen geen make-up dragen valt me dat niet eens op, ik vind ze gewoon mooi, maar als ik naar mezelf kijk vind ik dat ik het nodig heb. Dat ik zonder make-up niet goed genoeg zou zijn.”

Het was een soort horror-Assepoesterverhaal

Negativiteit

“Ik heb in mijn opvoeding heel veel negativiteit meegekregen. Ik had een moeilijke jeugd, dat kwam door mijn stieffamilie. Die familie was niet echt positief over mij. Er werd tegen mij gezegd dat ik niet goed genoeg was, dat ik lelijk was. Het was een soort horror-Assepoesterverhaal. Mijn vader en stiefmoeder zijn onlangs gescheiden, wat eigenlijk heel goed is voor mij en mijn zussen en broertjes.

Al die negativiteit ging best wel diep, ik heb er nu ik 25 ben nog steeds last van. Dat wil ik niet meer. Ik wil niet mijn identiteit halen uit wat andere mensen zeggen over mij, maar uit wie ik ben voor God. Hij heeft mij gemaakt zoals ik nu ben, als Hij dat heeft gedaan moet dat toch goed zijn?”

Het plan

“Ik ben van plan om in de veertigdagentijd in één keer te stoppen met make-up, en echt helemaal niks meer op te doen. Ik vind het heel spannend, maar ik denk dat dat juist een extra reden is om het te doen."

Het maakt niet uit wat anderen zeggen, je bent goed bij God

“Mijn make-up doen kost me ongeveer een kwartier. In die tijd die ik straks ’s ochtends overhoud wil ik me meer focussen op God. Ik krijg elke dag de podcast ‘Eerst Dit’ toegestuurd. In die podcast wordt een Bijbeltekst gelezen, en daar komt dan een soort minipreekje bij. Dat vind ik heel fijn om te luisteren als ik wakker word. Ik wil meer met God bezig zijn en me minder druk maken over mijn uiterlijk. Ik hoop dat het me na de veertigdagentijd niet meer uitmaakt of ik make-up draag of niet, dat ik positief naar mezelf kan kijken en dichter bij God kan komen.

Als ik het moeilijk krijg ga ik bidden, en bemoediging zoeken. Muziek helpt mij altijd wel. Vooral het liedje ‘You Say’ van Lauren Daigle is voor mij heel toepasselijk. Het maakt niet uit wat anderen zeggen, of waar je onzeker over bent, je bent goed bij God.

Ik kan er ook altijd over praten met mijn vriend. Die vindt dat ik mijn make-up helemaal niet nodig heb. Hij vond het ook een heel goed idee om te vasten van make-up.”

Nog een tip

“Ik heb eerder van eten gevast. Dan at ik alleen avondeten. Dat ging best goed, maar mijn stieffamilie vond het onzin. Ik kreeg er veel kritiek op, dat was wel lastig. Ik zou anderen willen aanraden om te focussen op God, en wat jij wil doen. Luister niet naar kritiek of onbegrip van anderen die het misschien raar vinden. Dat maakt allemaal niet uit, vasten is iets tussen jou en God, je doet het niet voor anderen. Blijf dicht bij God, bij jezelf, en wat jij wil bereiken met je vastentijd.”

Ga jij ook vasten, en kan je wel wat extra motivatie gebruiken? App ‘INSPIRATIE AAN’ naar 06 83673700, en wij sturen je elke dag een inspirerend appje! Lees er hier meer over.

Geschreven door

Iris

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡