Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Ik rolde een illegale vuurwerkbende op"

30 december 2017 · Leestijd 4 min

‘Eeey, hoeveel pakken wil je kopen?’ Dit berichtje ontving Nick* om kwart voor tien in de avond, van een onbekend nummer. De pakken bleken nitraatbommen te zijn, zeer gevaarlijke en bovendien illegale vuurwerkbommen. Nick besloot het spelletje mee te spelen en lichtte de politie in: “Ik dacht, die gast kan ook best fout vuurwerk verkopen. Je hoort vaak genoeg dat mensen gewond raken door nitraten.”

“Een paar jaar geleden kreeg ik op WhatsApp een bericht van een voor mij onbekend persoon: ‘Eyy Jaap, hoeveel pakken wil je kopen’. Hij dacht dat ik Jaap was en dat hij mij wel kende. Ik vind het altijd heel grappig om zulke mensen een beetje voor de gek te houden en dus vroeg ik hem wat voor pakken hij bedoelde. Bleek het te gaan om nitraatbommen!

Zijn voor- en achternaam stonden achter zijn nummer, en ik ben eigenlijk gelijk op zoek gegaan naar de woonplaats van die jongen. Vrij snel kwam ik erachter dat hij uit een klein dorpje in Limburg kwam, en via zijn vrienden op Facebook wist ik ook op welke school hij zat. Ik had gelijk door dat hij verschrikkelijk dom was geweest om gelijk zo met de deur in huis te vallen en binnen vier minuten wist ik heel veel van hem. Ik besloot de politie in te lichten."

Dit zou weleens verkeerd vuurwerk kunnen zijn

Verhalen over afgeblazen handen

"Aan de ene kant voelde ik mij een ontzettende naaier omdat ik hem erbij lapte, maar aan de andere kant dacht ik: die gast kan best wel fout vuurwerk verkopen. Je hoort vaak genoeg verhalen over afgeblazen handen en mensen die blind worden door vuurwerk. Dat kon ook gebeuren met iemand die ook van hem vuurwerk koopt.

De politie spoorde mij aan een afspraak met de verkoper te maken, zodat zij die jongen op heterdaad konden betrappen. Ik voelde mij net een infiltrant. Ik praatte met de politie én met de verdachte. Ik wilde vroeger ook altijd politieagent worden, dus dit was een soort van droom die toch nog uitkwam."

De deal was gesloten

"Ik maakte een afspraak om voor 80 euro aan vuurwerk van hem te kopen. Hij stelde voor om elkaar te ontmoeten bij de plaatselijke supermarkt, en ik had heel snel al door waar dat was. Het moest alleen wel snel gebeuren, want als die jongen op maandag op school ging praten met Jaap dan zou hij doorhebben dat er iets mis was. Bovendien, als het wel zou lukken zou Jaap beschuldigd worden van iets wat hij niet heeft gedaan.

Daarom kwam ik met een smoes dat ik niet Jaap was, maar wel een andere jongen van zijn school. Hij geloofde dat en de deal werd gesloten. Ik lichtte de politie in van de afspraak en blokkeerde het nummer van de verkoper. Een tijdje later kreeg ik een telefoontje van de politie. De jongen was niet op komen dagen, maar ze hadden wel zijn adres kunnen achterhalen. Zijn ouders werden ingelicht, die wisten nog helemaal van niets, en hij moest bij de politie op het matje komen."

Meer dan 1000 stuks zwaar vuurwerk in beslag genomen

"Daarna kon de politie al zijn klanten bij langs en op die manier werd een klein netwerkje van illegaal vuurwerkverkopers opgerold. Via zijn neef, die aan het hoofd stond van een groter netwerk, kwamen ze uiteindelijk terecht in Zwolle. Daar stond een hele schuur met illegaal vuurwerk. Het hoofd van de politie stuurde mij later nog de krantenberichten. Ik had geholpen met het oprollen van een heel netwerk. 13 mensen waren opgepakt. 9 zijn gelijk naar HALT gestuurd en 4 moesten voor de rechter komen. Er waren meer dan 1000 stuks zwaar vuurwerk in beslag genomen.

Achteraf heb ik geen spijt gehad. Ik heb ervoor gezorgd dat een enorme hoeveelheid zwaar vuurwerk niet op straat terecht komt. Misschien heb ik de staat wel miljoenen euro’s aan kapotte bushokjes en prullenbakken bespaard. Het zal in ieder geval wel een rustige jaarwisseling zijn geweest in dat kleine dorpje in Limburg.”

*Nick is een fingeerde naam, omdat hij niet wil dat de vuurwerkverkopers erachter kunnen komen wie hij echt is. Zijn echte naam is wel bij de redactie bekend.

Heb jij een mooi, ontroerend of hilarisch verhaal dat je met ons wilt delen? Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl of WhatsApp naar het nummer 06-83673700. Vinden we tof!

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡