Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik heb twee baantjes om mijn opleiding tot piloot te betalen'

9 september 2017 · Leestijd 4 min

Al sinds Sheariah (19) zich kan herinneren wil ze de lucht in, piloot worden. Zweven boven die magische witte wolken is haar droom. Het feit dat maar 2% van de Nederlandse piloten vrouw houdt haar niet tegen: “Wat voor mannen mogelijk is, is net zo goed voor vrouwen mogelijk. Niets is te gek”

   F16 piloot “Vroeger wilde ik F16 piloot worden. Vliegtuigen en alles erom heen vind ik super fascinerend. Vooral als je in de lucht boven de wolken bent. Dat is voor mij iets onbeschrijfelijks. Een paar jaar terug was ik op de EO-Jongerendag en er stond een stand van defensie. Daar kwam ik erachter dat mijn ogen niet goed genoeg waren voor een F16, mijn droom viel in duigen.”  “De passie voor het vliegen bleef en ik oriënteerde mij op andere beroepen die mij het luchtruim in zouden krijgen. Ik ben 1.58 meter, dus stewardess zou ik nooit kunnen worden. Piloten hoeven maar 1.57 meter te zijn. Dat was de oplossing! Maar mijn droom bleek een groot prijskaartje te hebben.” 

Mijn droom bleek een groot prijskaartje te hebben

Honderdduizend euro

“In Nederland is de opleiding tot piloot ontzettend duur. Bij de KLM betaal je meer dan 100.000 euro. In België ongeveer 84.000 euro. Ik keek verder naar andere landen die voor mij geschikt waren. Ik keek zowel naar de prijs, als naar de weersomstandigheden. In Nederland heb je wind, stapelwolken, veel factoren waardoor je minder vlieguren kunt maken. Ik vond een perfecte school in Florida.” “Het is niet zo dat de opleiding in de VS veel goedkoper is. Nog steeds moet ik 50 000 euro bij elkaar zien te sparen. Ik heb twee baantjes; door de week werk ik bij een callcenter voor christelijke goede doelen, in het weekend bak ik pizza’s. Daarnaast heb ik ervoor gekozen om extra lessen Wiskunde B en natuurkunde te volgen, zodat ik goed voorbereid naar de VS ga.”  “Ik vind het niet leuk om andere mensen geld vragen, daarom heb ik geen een crowdfunding. Toch raadden veel mensen me dat aan. Maar waarom zou ik dat doen, als ik capaciteiten heb om zelf te werken? Niets is fijner dan iets zelf te bereiken.” 

Niets is fijner dan iets zelf te bereiken

Niet de makkelijkste weg
“Ik weet dat ik niet de makkelijkste weg kies, maar ik voel dat God mij helpt. Een tijdje terug zag ik op Instagram een tekst voorbij komen: God gives His hardest battles to His strongest soldiers. Dat herken ik. In het leven is niet alles even gemakkelijk. Ik vraag mij af hoe ik dit allemaal voor elkaar ga krijgen.” 
“Soms denk ik wel dat ik beter een goedkopere opleiding had kunnen kiezen. Ik ben al een hele tijd aan het sparen, en ik ben nog maar op 10% van wat ik moet hebben. 10% van 50 000 euro, ik ben er eigenlijk nog lang niet. Maar dit is mijn droom en ik weet dat ik het kan” 
Een vrouw in een ‘mannenberoep’ 
“Maar 2% van de piloten in Nederland is vrouw, dus ik ben in de minderheid. Ook op de opleiding in de VS zitten veel minder vrouwen dan mannen. Ik denk dat er op een gegeven moment een beeld is ontstaan dat het voor vrouwen te moeilijk is. Dat is niet waar, wat voor mannen mogelijk is, is voor vrouwen net zo goed mogelijk.” Heb jij een grote droom, maar wordt je in de weg gezeten door een groot probleem? Deel je verhaal met ons en mail naar beamredactie@eo.nl !

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡