Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ik heb speciaal voor haar een navigatiesysteem gekocht’

22 april 2016 · Leestijd 6 min

Debby (24) en Jan Berend (24) zijn anderhalf jaar getrouwd. Hij komt uit Friesland, zij uit de Achterhoek. Hij werkt als eerste verkoper bij een grote supermarkt, zij zit in haar laatste jaar van haar opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, maar verder lijken ze heel veel op elkaar. Debby: ‘Als ik een man zou zijn, was ik Jan Berend.’

Wie zijn jullie?
Debby:

 "Jan Berend is spontaan, hij is heel geïnteresseerd in andere mensen en is open."
Jan Berend: "Leuk is dit, haha."
Debby: "Mijn broertje heeft autisme en de manier waarop Jan Berend met hem omgaat vind ik heel mooi. Als we bij mijn ouders zijn gaat hij met hem voetballen en spelletjes doen, hij geeft hem het gevoel dat hij mag zijn zoals hij is."
Jan Berend: "Debby is zorgzaam, lief, sociaal, begaan met andere mensen. Ze is heel warm en zorgt voor sfeer. Als Debby er een dag niet is, mis ik haar gezelligheid."  Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Jan Berend: "Vertel jij het maar, jij kan dat goed."
Debby: "Het begon op Opwekking in 2012. Je kon speeddaten en mijn vriendinnen sleurden me mee. Ik deed mee voor de grap. Aan het einde kon je invullen welke personen je leuk vond en op een datingsite kon je kijken of zij dat ook vonden. Ik was benieuwd of ik een match had en keek, al gruwel ik van datingssites. Van die ene jongen hoorde ik niks, maar ik kon het zeven dagen gratis uitproberen. Af en toe kreeg ik een mailtje met personen die in je profiel pasten en Jan Berend stond daar bij."
Jan Berend: "Ik had hetzelfde proefabonnement, maar ik snapte niks van die site." 
Debby: "Iemand leren kennen via een datingssite, dat zag ik niet zitten, maar nu ik de kans had om rond te kijken.. Jan Berend zag er niet verkeerd uit en onze interesses kwamen overeen, dus stuurde ik hem een knipoog. ‘Als ik wist dat dat kon, had ik je al eerder een knipoog gestuurd,’ schreef hij en zo raakten we aan het chatten." What happened next?
Debby: "We bleven praten en hij vroeg of ik naar de EO-Jongerendag ging. Hij wilde wel nummers uitwisselen om af te spreken, maar ik durfde niet. ‘Straks ziet hij er heel anders uit dan op de foto,’ dacht ik. Samen met een vriendin ging ik naar de EO-Jongerendag. Op een gegeven moment zag ik hem: dat moest Jan Berend wel zijn. Ik herkende hem van de foto, maar ik durfde niks te zeggen. Even later kwam hij ook nog op het scherm, tijdens Blessed be Your Name, een nummer van Kees Kraayenoord." 
Jan Berend: "Ik heb haar niet gezien." En jullie eerste, echte ontmoeting?
Debby: "Na de EO-Jongerendag gaf hij mij zijn nummer. ‘Als je wilt, kun je me appen,’ zei hij. Ik had hem gezien en dacht: ‘Hij is christelijk, hij ziet er niet verkeerd uit en onze gesprekken waren leuk,’ dus ik dacht: 'waarom niet?'"
Jan Berend: "Onze eerste date was aan het begin van de zomer. In Zwolle, halverwege. Het was een leuke date, maar door de afstand twijfelden we allebei nog. Onze tweede date was ook gezellig, maar Debby vroeg zich af of het nu liefde of vriendschap was. Door de vakanties hebben we elkaar toen een tijdje niet gezien."
Debby: "Hij had op vakantie slecht bereik en we konden niet appen. Ik merkte dat ik hem begon te missen."
Jan Berend: "Onze gesprekken waren best persoonlijk en serieus die vakantie."  
Debby: "We wilden het nog één kans geven. Jan Berend stelde voor om wat te gaan doen. Een goed idee."
Jan Berend: "Dat was eind augustus. We gingen naar een attractiepark en het begon gelijk met regenen. Tja, dan schuil je onder afdakjes van attracties en sta je wat dichter bij elkaar... de vonk sloeg die dag over."
Debby: "Mijn vorige relatie eindigde vervelend en ik vroeg aan God: ‘Als dit niks is, laat me dan niet verliefd worden op hem.’ Dat werd ik wel. Op een dag werd ik wakker en had ik het themanummer van de EO-Jongerendag, 'Made for You' in mijn hoofd. Alles samen was een bevestiging voor mij."
Jan Berend: "Op hetzelfde moment had ik Kutless in mijn hoofd met ‘This is love, this is real.’ Het klopte gewoon." Kregen jullie snel verkering?
Jan Berend: "Een week later. We spraken af in Arnhem, daar heb ik nog speciaal een navigatiesysteem voor gekocht, haha."
Debby: "Hij vroeg of ik ‘ja’ zou zeggen als hij mij verkering zou vragen, dus ik voelde het aankomen."  
Jan Berend: "Dat weekend heb ik zelfs haar ouders ontmoet, anders moest ik dat hele eind weer terug." Friesland en de Achterhoek, dat is best wel een afstand, of niet?
Jan Berend
: "Ja, je leeft van weekend naar weekend. Vrijdagmiddag uit school gingen we naar elkaar toe en dan zo lang mogelijk rekken tot maandagochtend.  We wonen nu in Wekerom, aangezien Debby in Ede studeert." 
Welke rol speelt geloof in jullie relatie?
Jan Berend: "We proberen te ontdekken wat Gods plan is voor ons. Ik vond hier een baan en door dit soort dingen ervaren we God." 
Debby: "We beleven God vooral door muziek en aanbidding. We luisteren veel christelijke muziek en verder praten we er over, als we naar de kerk zijn geweest bijvoorbeeld."
Jan Berend: "Ik moet denken aan een boek dat ik gelezen heb: ‘God speelt geen rol in mijn leven, hij is de regisseur.’ Dat willen wij ook."  Zijn er ook dingen aan de ander die je zou willen veranderen?
Jan Berend:
 "We zouden allebei wat zelfverzekerder mogen zijn." 
Debby: "Iets minder aantrekken van wat een ander zegt."
Jan Berend: "Iets steviger in onze schoenen staan."
Debby: "Verder hebben we wel dezelfde smaak qua films en series. Ik grap wel eens: ‘Als ik een man zou zijn, was ik Jan Berend.’ Het enige wat ik nog kan bedenken is dat hij soms iets beter naar mijn verhalen kan luisteren." 
Jan Berend: "Huh, wat zei je?"
Debby: "Hahaha." Hoe ziet jullie toekomst er uit?
Jan Berend: "Debby is bijna klaar met afstuderen en ons plan is om daarna allebei een tijdje te gaan werken. We wonen nu in een huurhuis en zouden graag iets kopen. Ik hoop nog een andere opleiding te volgen. Hoe we dat allemaal gaan doen, weten we nog niet."
Debby: "We vinden het ook belangrijk om iets voor anderen te betekenen en dat willen we in de toekomst ook doen." Tekst: Janita Kers

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡