Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Ik ervoer een intense rust terwijl ik examenstress had"

8 mei 2018 · Leestijd 3 min

Geen mobieltje en tv, geen contact met de buitenwereld en vier keer per dag een dienst. Voor sommigen een nachtmerrie, voor anderen de hemel op aarde. Deze vijf jongeren zochten een weekend lang de stilte van het klooster op.

Charlotte (18)

KLOOSTERWEEKEND_-_CHARLOTTE_-003-_Mcklin_Fotografie

“Het is heel indrukwekkend om te leren hoe monniken leven. Ze staan al om kwart over vier op om te bidden! Gelukkig was onze eerste dienst pas om half acht, voor het ontbijt. Tijdens de diensten moesten we altijd zeven minuten stil zijn. Dat was soms best lastig. Ik was echt bang dat mijn buik opeens zou knorren of dat ik in de lach zou schieten. Het was zó stil! Gelukkig schoot niemand in de lach, maar ik heb zeker een paar buiken horen knorren tijdens het ochtendgebed.” 

Martijn (19)

KLOOSTERWEEKEND_-_MARTIJN_-003-_Mcklin_Fotografie

“Ik was, samen met mijn belijdenisgroep, al een keer eerder naar het klooster geweest. Dat was destijds midden in de examenperiode, maar de druk was meteen weg toen ik het klooster binnenliep. Ik ervaarde een intense rust, terwijl ik eigenlijk heel veel examenstress had. Toen we hoorden dat we nog een keer naar het klooster konden, besloten we een soort reünie te organiseren. Onze verhalen over ons eerste bezoek waren echter zo enthousiast dat er nog veel meer jongeren uit onze kerken mee wilden. Uiteindelijk gingen we met 63 jongeren. Het was een heel mooie ervaring.” 

Annemarie (17)

KLOOSTERWEEKEND_-_ANNEMARIE_-003-_Mcklin_Fotografie

“Het was een weekend om nooit meer te vergeten. Iedereen had hetzelfde doel: rust vinden en erachter komen waar je staat in je geloof en in je leven. Ik heb heel goede gesprekken gevoerd. Dat voelde fijn in zo’n rustige en vertrouwde omgeving. Je hoefde niks te vertellen, maar als je je veilig genoeg voelde, mocht het wel. Ik voelde me zeker veilig. Ik heb een heel diepe vertrouwensband opgebouwd en heb nog steeds contact met sommige jongeren die ook in het klooster waren.” 

Er komt een jongerenklooster en een jaarlijks kloosterfestival in Nederland! Bovenstaande jongeren wonnen via BEAM.nl kaartjes voor het eerste ‘probeerweekend’ in het klooster Nieuw Sion in Deventer. Wil jij hier ook heen? Kijk op hun site

TEKST Nienke van der Wal, Melissa Wijnja  BEELD Mcklin

Verder lezen? Dat kan in BEAM Magazine #2 2018! Krijg je (nog) geen BEAM Magazine op de mat? Vraag een gratis proefexemplaar aan of word BEAM-supporter en krijg BEAM Magazine 4x per jaar thuisgestuurd!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡