Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Ik ben ontslagen omdat ik niet op zondag wil werken"

22 oktober 2019 · Leestijd 3 min

Joyce (24) werd ontslagen omdat ze niet op zondag wil werken en stuurde BEAM een berichtje: “Ik probeerde het mijn baas uit te leggen dat ik alle dagen wil werken behalve zondag, maar hij begon te schreeuwen en toen ben ik maar weggegaan.” Wij schrokken er een beetje van en vroegen of meer jongeren dit meemaken. Helaas, het antwoord was ja:

Ongemakkelijke situatie

Larissa (19): “Ik moet er elke keer zelf achteraan bij mijn leidinggevende terwijl ik duidelijk heb aangegeven dat ik op zondag niet wil werken, maar toch plant ze me elke keer weer in. Er ontstaat echt een ongemakkelijke sfeer omdat het lijkt alsof ik een gigantische zeur ben terwijl er aan het begin gewoon duidelijke afspraken over zijn gemaakt. Heel vaak reageert ze amper of probeert ze me om te praten. Ik twijfel dan best wel of op zondag werken misschien toch geen probleem is, maar ik krijg er wel een onrustig gevoel van als ik het wel doe.”

"Het voelde heel oneerlijk"

Willem*: “Af en toe hadden we basketbalwedstrijden op zondag die ik niet wilde meespelen. Mijn teamgenoten begrepen dit niet en ook mijn coach vond het volgens mij onzin. Ik merkte dat ik tijdens de wedstrijden op zaterdag minder vaak werd opgesteld, ondanks dat ik elke training wel gewoon aanwezig was. Ik wilde niet zeuren en heb er nooit naar gevraagd, maar het voelde wel heel oneerlijk. Uiteindelijk ben ik gewoon op zondag wedstrijden gaan spelen en voelde dit wel oké.”

Roeien met de riemen die je hebt

Cornel (18): “Ik roei bij een studentenvereniging en de herenwedstrijden zijn vaak op zondag. Mijn probleem met mijn compoteam (viermansboot) is dat wanneer ik niet kan, we niet mee kunnen doen. Als ik niet kan omdat het op zondag is, krijgt mijn team geldboetes opgelegd omdat je met vier man moet starten en we geen vervangers hebben. Hierdoor voel ik me eigenlijk verplicht om mee te doen, terwijl ik dat op zondag liever niet wil. Een teamgenoot begrijpt het, de andere twee niet. Die vinden dat ik die geldboetes dan ook maar zelf moet betalen.”

"Intussen rijd ik op een andere manege"

Judith*: “Ik werd weggestuurd bij mijn manege omdat ik geen wedstrijden wilde rijden op zondag. Ze vonden dat ik goed kon rijden, maar toen ik die wedstrijden op zondag niet wilde, zeiden ze dat ik niet meer terug hoefde te komen. Ik mag daar ook geen lessen meer volgen. Intussen rijd ik bij een andere manege.”

"Mijn geloof gaat voor werk"

Anniek (16): “Ik werkte bij een cafetaria en op zondag was hij open van 11.00 uur ’s ochtends tot 20.30 uur ’s avonds. Ik werd vaak ingepland tussen 11.00 uur en 14.00 uur en dit wilde ik liever niet. Toen ik er wat van zei, werd ik ontslagen. Ze vonden dat werk voor geloof zou moeten gaan en daar ben ik het niet mee eens.”

Veel verhalen dus van jongeren die worden benadeeld omdat ze het principe van een rustdag op zondag belangrijk vinden. We vroegen even na hoe het precies zit:

afbeelding

Hoe denk jij over werken op zondag? App (0683673700) ons vooral ook jouw verhaal en check deze Denkstof-video over de zondagsrust.

*sommige jongeren blijven liever anoniem. Hun naam is bekend bij de redactie.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡