Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Ik ben christen en ik gebruik drugs"

9 september 2017 · Leestijd 3 min

XTC, lachgas, 2CP, 4FNP, speed en truffels; Ben* (20) heeft het allemaal geprobeerd. Schuldig tegenover God voelt hij zich nooit: “Ik zie het gebruik van drugs als een fout, ik weet dat het niet goed voor mij is, maar ik vind dat fouten gemaakt moeten worden. Dat is het doel van het leven.”

De eerste keer dat Ben XTC nam woonde en studeerde hij pas een paar maanden in Groningen. Zijn vrienden gebruikten het al vaker en hij was nieuwsgierig naar het effect van de drug. “De eerste keer was niet chill. Drugs versterken je gevoelen en ik was natuurlijk flink zenuwachtig. Ik wist niet wat me overkwam.”  De volgende keer dat Ben XTC nam ging het beter: “Je gaat je super energiek en gelukkig voelen. Die combi, dat is het hem.” Toch blijft hij altijd op zijn hoede, hij wil niet als een of andere gek door de club lopen. Hij vindt het belangrijk dat hij de controle houdt over zijn gedrag, en over zijn drugsgebruik. Daarom gebruikt hij hoogstens eens in de twee maanden. Hij weet ook dondersgoed dat het slecht voor hem is, maar volgens hem zijn er zoveel slechte dingen op de wereld, zoals roken en drinken: “Alcohol is ook slecht voor je, dat is alleen meer geaccepteerd in de maatschappij, daar ligt minder een taboe op. Uiteindelijk zijn al die middelen slecht voor je, het is aan ieder persoon wat, en hoeveel, je wilt gebruiken.” 

Uiteindelijk zijn al die middelen slecht voor je, het is aan ieder persoon wat, en hoeveel, je wilt gebruiken.” 

Net zoals met alles in zijn leven, vraagt Ben zich weleens af wat God ervan vindt dat hij drugs gebruikt: “Als ik vaker zou gebruiken zou ik mij schuldiger voelen tegenover mijn medemens en ook tegenover God. Ik weet dat het niet goed voor mij is, maar ik blijf een mens. Ik blijf genieten van het leven en ik blijf ook experimenteren met het leven wat mij gegeven is.”  Ben weet dat het gebruik van drugs eigenlijk fout is omdat het niet goed voor zijn lichaam zou zijn, maar volgens hem is fouten maken menselijk: “Wanneer ik de bijbel lees, lees ik genoeg verhalen over mensen die fouten hebben gemaakt. Zij werden vergeven, juist omdat ze mensen waren. Er zijn zijn zoveel dingen die slecht voor je zijn, en mensen doen hele slechte dingen op allerlei fronten. Iedereen maakt fouten en iedereen mag het leven uitproberen.”  “Er zijn mensen die helemaal kuis willen leven, dat is dat hun keuze. Ik denk alleen niet dat dat het de bedoeling is dat je volledig kuis leeft. We zijn mensen en we hebben ons leven gekregen om te proberen er een zo’n goed mogelijk leven van te maken, uiteindelijk te sterven en een stukje verrijkte ziel terug te brengen.”

Wat vind jij? Ben je het met Ben eens of helemaal niet? *De naam Ben is verzonnen. De echte naam is bekend bij de redactie

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡