Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Iedereen gaat er bij voorbaat al vanuit dat ik single ben’

13 april 2023 · Leestijd 3 min

Stel je voor: het is vrijdagavond en je hebt afgesproken met wat vrienden. Je geniet van je vrije tijd, je lacht een eind heen en eet iets te veel frituursnacks. Vanuit het niets komt die ene vraag: ‘Heb je al een relatie?’ vaak gevolgd door ‘Heb je al iemand op het oog?’ Alsof zojuist het onweer boven je hoofd is losgebroken, verandert je hele stemming. Met de kiezen op elkaar weet je er door de irritatie heen een ‘nee’ uit te gooien. ‘Hoe kan dat nou? Je ziet er zo leuk uit…’ wordt er gereageerd. Veel mensen zullen dit tafereel herkennen. Maar ik herken het dus níet. Daar baal ik nogal van.

Rebekka en een relatie? Dat is iets wat in geen mensenhoofd opkomt. Toen ik nog in de brugklas zat hadden al mijn vriendinnen een vriendje. Je raadt het al: ik niet. Iemand riep: ‘Rebekka blijft voor altijd alleen!’ door de klas. Ik werd onzeker en begon anders naar mezelf te kijken. Scrollend door social media zag ik continu hoe-ontzettend-gelukkig-liefdeskoppels-wel-niet-zijn. Zie ik er dan niet leuk uit? Waarom zien mensen geen potentie in mij om een wederhelft van iemand anders te zijn? Nog steeds voelt het alsof iedereen ervan uitgaat dat ik single ben.

Misschien komt het omdat ik nog steeds last van puistjes heb. Of toch omdat mijn schouders te breed zijn. Of door de vetrolletjes aan mijn buikzijde. Zou dat het zijn? Wat dat betreft is ‘maar je ziet er zo leuk uit’ een bijzondere opmerking. Het beweert dat alleen de mensen die er leuk uitzien, volgens de maatschappelijke standaard, kans hebben op een relatie. Mensen met een egale huid, goeie kaaklijn en een kapsel dat altijd goed zit. Je weet wel, de mensen die het perfecte gezicht hebben om op de voorkant van een tijdschrift te staan.

Eigenlijk ben ik helemaal niet aan het verlangen naar een relatie. Laat mij nog maar lekker een poosje het single leven vieren! Ik ben ook alleen maar blij voor mensen die de liefde al wel hebben gevonden. Stiekem wil ik gewoon dat mensen ook verbaasd zijn dat ik nog geen relatie heb. Ik wil dat mensen aan me vertellen dat ik er óók leuk uitzie. Dat mijn waarde niet ligt in of ik wel of niet een relatie heb, heb ik moeten leren. Ook single ben ik een mooi mens. Hoe ik dat heb geleerd? Door te onthouden hoe God naar me kijkt: als iemand die Hij prachtig heeft gemaakt.

Overigens vind ik mezelf er best leuk uitzien.

Wij zijn BEAM, het jongerenmerk van de Evangelische Omroep. Wil jij meer van dit soort eerlijke, inspirerende en positieve content? Volg ons op TikTok en op Instagram om elke dag te lachen, leren en geloven.

Emma werd op haar 15e moeder: 'Ik dacht: het is toch niet waar'

Lees ook over:

Emma werd op haar 15e moeder: 'Ik dacht: het is toch niet waar'

Geschreven door

Rebekka Rodenburg

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡