Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ichthus Utrecht | “Er is een grote focus op community!”

20 december 2018 · Leestijd 4 min

Net als kerken, zijn er ook veel verschillende christelijke studentenverenigingen in Nederland. In deze rubriek lichten we er elke borreldonderdag eentje uit! Vandaag: Judith vertelt over Ichthus Utrecht.

Judith is 19 jaar en zit in het derde jaar van de opleiding Communicatie. Ze reist heen en weer tussen Utrecht en Ede, want ze studeert aan de Christelijke Hogeschool Ede. Dit najaar heeft ze zich lekker impulsief ingeschreven voor de studentenvereniging Ichthus Utrecht. Deze sjaars gaat er wat meer over vertellen!

Ichthus Utrecht

Ichthus Utrecht is bijna 60 jaar geleden begonnen om te evangeliseren onder studenten. Het was toen nog geen studentenvereniging, maar meer een studentenactie. Toen dat goed ging lopen is het veranderd naar een beweging/vereniging. En nu doen we dat nog steeds! Ons hoofddoel en motto is om Christus te volgen en op hem te gaan lijken.”

Community is key

Judith tijdens haar 'inhamering'

“Elke verenigingsavond ontmoet ik weer nieuwe mensen. Als nieuw lid trek je de eerste tijd veel op met andere nieuwe leden. Met deze jaargroep vieren we verjaardagen. Oh en de zomervakantie van volgend jaar staat ook al gepland! Verder zit ik bij een kring, dat is Bijbelstudie met een klein groepje. Met deze mensen praat ik over diepe onderwerpen en we leren samen de Bijbel kennen. We kregen ook nog een familie toegewezen. Ik heb nu een vader, een moeder en een broer om leuke dingen mee te doen. Één keer in de twee maanden is er ook nog stamgroep, dan ga ik met mensen buiten mijn kring leuke dingen doen. Dit is allemaal gericht op het ontmoeten van nieuwe mensen en elkaar nog beter te leren kennen. Er is dus een grote focus op community!”

Het belangrijkste statement

“Onze beleidsspreuk komt uit Kolossenzen 3:17. Daarin staat: “Doe alles wat u zegt of doet in de naam van de Heer Jezus, terwijl u God, de Vader, dankt voor hem.” Ik kwam op de introavond en ik twijfelde nog of ik bij deze studentenvereniging wilde. Wat voor mij de doorslag gaf is dat God écht centraal staat. En niet dat dat gezegd wordt, maar verder niet wordt uitgevoerd. Ik denk vaak: “Ik ben zo benieuwd wat God hiervan vindt,” en het is zo fijn om mensen te hebben waarmee je over deze onderwerpen kan praten.” 

Wat zijn jouw taken?

“Ik neem graag taken op me, dus als iemand vraagt: “Juud, wil je iets organiseren?” dan zeg ik volmondig ja. Ik ben lekker actief dus! De almanak-commissie knutselt een jaarboek (aka de almanak) in elkaar over de vereniging. Alle kringen schrijven een stukje en het boek staat vol met foto’s en verhalen over dat jaar. Er komt ook vormgeving bij kijken, dus daar ben ik ook mee bezig. Op dit moment besteed ik veel tijd aan Happietaria Utrecht. Ik zag dat jullie pas een stukje schreven over Happietaria Groningen, dus daar wil ik ook even bij aanhaken. Ik zit in de PR-commissie, dus ik bel met bekende Nederlanders en de media. Onze opbrengst gaat naar ZOA, zij zorgen voor voedselzekerheid in Zuid-Soedan.”

Kenmerken van Ichthus Utrecht

Oprichtingsjaar: 1958 - 1960 
Sociëteit: Zaal achter de nieuwe kerk in Utrecht. Hopelijk snel een eigen! 
Aantal leden: 180  
Site: ichthusutrecht.nl 

Motto: Jezus Christus volgen en op hem gaan lijken 

Jaarthema: Gaan met die banaan! 

Beleidsspreuk: Doe alles wat u zegt of doet in de naam van de Heer Jezus, terwijl u God, de Vader, dankt voor hem (Kolossenzen 3:17) 
Vaste avonden: dinsdag en woensdag 

1ste couplet verenigingslied:   

‘’waar de Dom rijst boven Utrecht 

Grachten kronkelend samengaan 

Is mijn hart intens verbonden 

Met die ene goede naam’’

Geschreven door

Silke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡