Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ichthus Groningen | “Ik ben al na de eerste avond blijven plakken”

13 maart 2019 · Leestijd 4 min

Net als kerken, zijn er ook veel verschillende christelijke studentenverenigingen in Nederland. In deze rubriek lichten we er met de borreldonderdag eentje uit! Vandaag vertelt Jeanine over Ichthus Groningen.

Jeanine (20) studeert medisch beeldvormende en radiotherapeutisch technieken (MBRT) in Groningen. Dit is het tweede jaar dat zij bij de studentenvereniging Ichthus Groningen zit. “Toen ik nog niet bij een studentenvereniging zat was het erg eenzaam. Ik miste het om met anderen te praten over het geloof.”

Ichthus Groningen

“Op dinsdag en donderdag komen we samen. Op de dinsdag doen we dit met kring, dit houdt in dat je in een groep van zes of zeven mensen zit en een Bijbelstudie houdt. We eten samen wat, zorgen voor een beetje worship. En na afloop borrelen we samen. We bespreken verschillende onderwerpen en praten met elkaar over de Bijbel. De activiteiten van donderdag verschillen per keer. Vaak hebben we een gezellige borrel, een feestje of een dispuutavond. Ook hebben we diepgaandere avonden waarbij we met elkaar nadenken over verschillende onderwerpen.”

Waarom zit je bij Ichthus?

“Ik begon me in mijn kamer eenzaam te voelen, dus besloot ik om mij aan te sluiten bij een studentenvereniging. Ik kwam vanaf een christelijke middelbare school en vond het fijn om een beetje in dezelfde richting te kijken, zodat ik alsnog met mijn geloof bezig ben en het ook met anderen kan bespreken. Als eerste ging ik langs bij een open avond van Ichthus Groningen en ben daar blijven hangen.

Wat mij het meeste aansprak en nog steeds aanspreekt is de gastvrijheid. Het is een kleine studentenvereniging van ongeveer 140 leden. Dat het zo’n kleine groep is sprak mij erg aan. Bij andere verenigingen zit je vaak in een groep met honderden leden. Ik spreek graag veel verschillende mensen. Dit kan bij Ichthus en ik kreeg er direct een warm gevoel bij.”

afbeelding

Wat vind je dan zo fijn?

“Bij Ichthus kan je echt jezelf ontwikkelen en ontdekken. Er zijn verschillende teams waar je je bij kan voegen. Zo kan je bijvoorbeeld bij het muziek- of kookteam. Zelf heb ik een tijdje bij de vieringscommisie gezeten. Deze commissie organiseert zes tot acht gezamenlijke avonden per jaar. 

Ik ben nu kringleider. Elke dinsdag zorg ik ervoor dat kring door iemand wordt voorbereid en dat er een locatie is. Ook ben ik een aanspreekpunt en probeer ik iedereen een beetje te betrekken."

Welke rol speelt God bij Ichthus?

"God speelt een belangrijke rol. Iedere dinsdag hebben we een Bijbelstudie en ook op de gezamenlijke avonden komt het geloof altijd aan bod. Van bidden tot een serieuze preek, bij Ichthus heb je het allemaal. 

Het leuke van geloofsgesprekken vind ik dat er altijd verschillende standpunten zijn. Iedereen gelooft hetzelfde, maar er kan wel anders gedacht worden. Dit levert vaak leuke gesprekken op. Het fijne van deze avonden is dat we altijd verder kunnen praten over het onderwerp.”

Met wie bespreek je dit dan?

“We hebben binnen de studentenvereniging speciale coaches. Zij zijn zelf ook lid bij Ichthus Groningen. Met deze mensen kan je de onderwerpen nabespreken en je kunt ook met gebedspunten naar ze toe gaan. 

Het is gelukkig niet altijd serieus. Je kan ook bij de coaches langs om gezellig een kopje thee te komen drinken of om een wandeling te maken. Er is altijd ruimte voor een leuk of goed gesprek. Deze mensen zijn er speciaal om te zorgen dat de studentenvereniging wordt opgebouwd.”

“Wat ook leuk is bij Ichthus is dat je het hele jaar door lid kan worden. Je bent altijd welkom om een kijkje te komen nemen bij een van onze avonden!”

Kenmerken

Oprichtingsjaar: 1982

Sociëteit: IchthusCafé, bovenin het Dionysospand. Nieuwe kijk in 't jatstraat 58.

Leden: 140

Motto: Ichthus – studentenleven met God!

Site: www.icht.nl

Vaste avond: dinsdagavond en optioneel de donderdagavond

Eerste couplet verenigingslied:

Wie zitt'n bie Ichthus Grunn' ja,
en hebb'n 't doar noar ons zin ja,
wie zing'n en leez'n biebel ja,
wie zitt'n doar op 'n kring ja,
en zingen halleluja,
bie Ichthus heb ie 't allemoal

Geschreven door

Ivanne

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡