Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Smoorverliefd, seks en sensatie: Dit is het Bijbelboek Hooglied

20 juli 2023 · Leestijd 4 min

Wie had gedacht dat je in de Bijbel een verzameling romantische en bijna erotische gedichten zou vinden? Ik in ieder geval niet. Extra leuk dus dat mijn collega Femke en ik (Daniëlle) een week lang in dit verrassende Bijbelboek mochten duiken. Hieronder geven we, hopelijk, antwoord op alle vragen die jij hebt over: HOOGLIED!

Wie is de schrijver?

Uuuh, tja… Dit is al meteen een lastige vraag. Eigenlijk weten we dit niet. Sommige mensen denken dat Salomo het boek heeft geschreven, omdat zijn naam er een aantal keer in voorkomt. Toch zou het gek zijn als Salomo écht de schrijver zou zijn. In Hooglied gaat het over een man en vrouw die alleen oog voor elkaar hebben, terwijl Salomo ZEVENHONDERD vrouwen had! Het was wel een man die hield van poëzie, maar of hij echt zo romantisch was, betwijfel ik. Zijn naam wordt dan wel genoemd, maar komt nooit aan het woord.

Wie zijn de hoofdpersonen

De hoofdpersonen in dit boek worden ‘zij’ en ‘hij’ genoemd. Het zijn overduidelijk twee geliefdes die waarschijnlijk verloofd zijn, omdat er vaak naar het meisje verwezen wordt als ‘mijn bruid’. De twee kunnen niet wachten om voor altijd samen te zijn als ze getrouwd zijn. In het boek raakt het stelletje elkaar een aantal keer kwijt en doen ze er alles aan om elkaar weer te vinden. Superromantisch! De twee groepen die ook aan het woord komen in Hooglied zijn de meisjes en de broers. Zij leveren commentaar op de liefde van de tortelduifjes.

Ik ben van mijn lief, en mijn lief is van mij

Hooglied 6:3

Waar gaat het over?

Hooglied is een verzameling gedichten, die je in één keer achter elkaar kunt lezen. Er losse verzen uit plukken, is bijna zonde van de mooie poëzie. Hooglied gaat over een intense liefdesband tussen twee mensen. Ze verlangen naar elkaar en benoemen hoe mooi ze elkaar vinden. Misschien dat de metaforen die hiervoor gebruikt worden even wennen zijn. ‘Je tanden zijn als witte schapen, klaar voor de scheerder’, klinkt niet heel romantisch als je het letterlijk neemt. Maar als je er wat langer over nadenkt, is het best heel schattig.

De kern van Hooglied vinden we terug in Hooglied 8: 6,7

‘Sterk als de dood is de liefde, beklemmend als het dodenrijk de hartstocht. De liefde is een vlammend vuur, een laaiende vlam. Zeeën kunnen haar niet doven, rivieren spoelen haar niet weg. Zou een man met al zijn rijkdom liefde willen kopen, dan werd hij smadelijk veracht.’

In sommige vertalingen staat dat de liefde een vuur is dat de Heer aansteekt. Dat is de enige keer dat God in Hooglied wordt genoemd. Een liefdesrelatie is dus een geschenk van God. Je kan eruit halen dat de liefde iets is om voorzichtig meer om te gaan.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat wordt ermee bedoeld?

Goede vraag! Wat kun jij met deze gedichten? Dat mag je zelf kiezen. Door de jaren heen is Hooglied op drie verschillende manieren geïnterpreteerd:

  1. Voor de Joden staan de jongen en het meisje in het verhaal symbool voor God en het volk van Israël. Het gaat hierbij over de liefde die God heeft voor zijn volk.
  2. Christenen denken dat de jongen en het meisje juist God en de kerk zijn. Paulus maakt zelf de vergelijking met de kerk als een bruid die wacht totdat ze opgehaald wordt door Jezus (de bruidegom).
  3. Hooggeleerden die het boek Hooglied, en de tijd waarin dit is geschreven hebben bestudeerd, denken dat het niets meer is dan een verzameling Israëlische liefdespoëzie.

Hoe je het ook leest, het is duidelijk dat God ons een cadeau heeft gegeven: de liefde. Het is mysterieus, prachtig, meeslepend en bovenal een geweldige ervaring.

Hooglied in 9 minuten:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
‘Ik denk dat Hooglied is geschreven door een vrouw’

Lees ook over:

‘Ik denk dat Hooglied is geschreven door een vrouw’

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡