Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jelte: ‘Hoe het overlijden van een vrouw zorgde voor een onvergetelijke roadtrip’

28 juli 2023 · Leestijd 3 min

Roadtrips zijn mijn favoriete vorm van vakantie. Ik ben deze vakantie voor het derde jaar op rij op avontuur geweest met de auto: we boeken niets, maar rijden gewoon richting het zuiden. We zien wel wat er gebeurt! Uit de boxen komen de woorden van het lied: zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder! Toch voelt dit jaar anders. Twee van mijn reisgenoten zijn broers van elkaar; vorig jaar zwaaide hun moeder ons nog uit, maar dit jaar is ze er niet meer. Ineens krijgt het lied een hele andere betekenis.

Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik me heel goed in een ander kan verplaatsen, maar sinds het overlijden van hun moeder is dat beeld flink veranderd voor mij. Als het mijn moeder was geweest zou ik mezelf wekenlang opsluiten en de sleutel doorslikken. Deze jongens reageerden heel anders: ondanks het vreselijke verlies stelden ze een mooi en waardig afscheid boven hun eigen verdriet. Ik zit achter in de auto als we onderweg zijn naar onze laatste vakantiebestemming, voorin sparren de twee broers over hun toekomst: de ene is aan het knallen op de filmacademie en de ander is fulltime aan het werk voor een glansrijke DJ-carrière. “Mama zou trots op ons zijn”, zeggen ze dan. Dat is toch niet te geloven?!

Voor mij is het een enorme eer om met twee van zulke krachtige jongens een roadtrip te mogen doen. “Ondanks het verlies van onze moeder, zijn we toch dankbaar voor alle mooie dingen die we nog wel hebben,” zei één van de jongens tegen mij. Ik herkende deze uitspraak in het lied dat uit de boxen komt; vecht tegen onrecht, rouw om verdriet, bid voor de toekomst maar geniet van het nu.

Tegenslagen kunnen een kans zijn om te groeien en te veranderen. Mijn twee vrienden rennen niet weg van hun tegenslagen en zijn nu gemotiveerder dan ooit. Ze hebben het gevoel dat ze veel meer kunnen bereiken dan ze dachten. “Gewoon je dromen uitspreken en een beetje vertrouwen hebben!”, zegt de jongste dan. Dus ook in je eigen leven mag je stilstaan bij verdriet, maar bedenk dat je er alleen maar krachtiger van terug kan komen. De twee broers zingen nu uit volle borst mee: “zing, vecht, huil, bid, lach werk en bewonder!” Doe je mee?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Tirsa (15) verloor haar moeder aan borstkanker: 'Ik zou haar nog veel willen vragen'

Lees ook over:

Tirsa (15) verloor haar moeder aan borstkanker: 'Ik zou haar nog veel willen vragen'

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡