Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tirsa (15) verloor haar moeder aan borstkanker: 'Ik zou haar nog veel willen vragen'

11 mei 2023 · Leestijd 3 min

Voor veel jongeren is het vanzelfsprekend om een moeder te hebben. Voor Tirsa (15) is dit niet zo. Haar moeder is vier jaar geleden overleden aan borstkanker: “Ik besefte toen nog niet helemaal wat dit betekende."

“Als ik terugdenk aan de periode waarin mijn moeder overleed, kan ik mij niet zo veel meer herinneren. Die periode voelde wazig, ik leefde een beetje in een wolk. Ik was erbij, maar het voelde toch alsof ik er niet helemaal bij was. Het moment dat ze stierf, weet ik nog wel goed. Ik weet nog dat mijn vader zei: 'Nu heeft ze haar laatste adem uitgeblazen.' Omdat ik zo jong was, besefte ik nog niet helemaal wat dit betekende. Als ik dit nu zou meemaken, zou ik mij er bewuster van zijn."

Vragen over ouder worden

"Ik had een goede band met mijn moeder. Ze was echt mijn uitlaatklep; ik kon alles bij haar kwijt. Nu ik ouder word, heb ik soms vragen die ik het liefst aan mijn moeder wil stellen. Ik zie dat veel van mijn vriendinnen dit soort vragen wel aan hun moeder kunnen stellen, maar bij mij gaat dat niet. Ik vind dat best lastig. Ik kan altijd bij mijn vader terecht voor vragen, maar het is toch anders."

Erover praten

"Ik kreeg in de periode dat mijn moeder overleed veel steun van vrienden en familie, dat was erg fijn. De afgelopen jaren praat ik steeds meer met mijn vader over het overlijden van mijn moeder. Hij is nu echt een uitlaatklep voor mij. Met mijn broertje en zusje praat ik er niet zo veel over. Ze zijn een stukje jonger dan ik ben, dus ze hebben het minder bewust meegemaakt dan ik."

Bewust van gemis

"Op bepaalde momenten, zoals haar verjaardag, de datum van haar overlijden of Moederdag sta ik er extra bij stil dat ze er niet meer is. Ik vind het confronterend om te zien dat anderen tijdens Moederdag hun moeder aan het verwennen zijn. Het liefst wil ik dit ook doen, maar dat gaat natuurlijk niet. Op dit soort momenten vind ik het moeilijk dat ik niet even naar mijn moeder toe kan. Op Moederdag gaan we samen naar het graf van mijn moeder. We eten op die dag vaak taart, want mijn moeder zei altijd: ‘Zolang ik leef, eet gebak!' Op die manier kunnen wij toch deze dag meevieren en denken aan mijn moeder."

Eva’s (14) moeder overleed aan borstkanker: ‘Moederdag is voor mij een rotdag’

Lees ook over:

Eva’s (14) moeder overleed aan borstkanker: ‘Moederdag is voor mij een rotdag’

Geschreven door

Lydia Reitsma

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡