Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe is het nu met (tiener)moeder Julia? ‘Kan ik dit wel, twee kinderen opvoeden?’

27 januari 2022 · Leestijd 4 min

17 en zwanger: het overkwam Julia. Ruim drie jaar geleden sprak BEAM met haar over de onverwachte positieve test, de zwangerschap en de geboorte van Micha. Inmiddels is er een boel veranderd in Julia’s leven en heeft peuter Micha er een broertje bij! “Het was een intense tijd.”

Lees hier het eerdere interview met Julia: 'Ik was tegelijk zwanger met mijn moeder'

“Afgelopen januari ben ik 22 geworden. Maar ik voel me helemaal geen 22! Want wie heeft er nou op deze leeftijd al huisje, boompje, beestje, een man en twee kinderen? Ook al past dit leven niet bij de gemiddelde 22-jarige: ik zou het voor geen goud willen missen. Al is de route hier naartoe best intens geweest!”

(Geen) schaamte

“De zwangerschap van Micha kwam natuurlijk volledig onverwacht. Het was toen heel moeilijk om onze families en vrienden te vertellen dat we een kindje verwachtten. Op straat kreeg ik afkeurende blikken en ving ik gemene roddels op. Het was een verademing om met deze tweede zwangerschap zoveel vrijheid te ervaren. Eindelijk kon ik zonder schuldgevoel of beladen gevoel vertellen dat ik zwanger was. Iedereen was blij voor ons! Fysiek gezien voelde ik me beroerd. Helemaal toen ik halverwege mijn zwangerschap corona kreeg. Daar heb ik nog maandenlang last van gehad. Ik moest daardoor ook stoppen met werken. Best pittig allemaal, maar gelukkig sprongen lieve mensen bij wanneer dat nodig was.”

“En toen werd op 17 juli 2021 James geboren! Voor zijn geboorte was ik best een beetje bang: ‘Kan ik dit wel, twee kinderen opvoeden? Heb ik dan nog wel genoeg aandacht voor Micha?’ Maar James is zo’n makkelijke jongen, dat je er drie van kunt hebben haha! Al komt er voorlopig geen nieuwe baby hoor..!”

Tekst loopt door onder foto:

ANCK_James112

Vergelijken

“Als ik de komst van James vergelijk met die van Micha, dan is er zo ontzettend veel veranderd. Toen onze oudste net geboren was, woonde ik nog bij mijn ouders. Ik ben super dankbaar dat ik het eerste jaar bij hen kon blijven. Nadat Mattias en ik trouwden, konden we eindelijk gaan samenwonen. Eerst op de bovenste verdieping bij een stoffeerdersbedrijf en nu in ons eigen gekochte huisje. Toen Micha klein was, kwam Mattias overdag bij mij en mijn ouders langs om te helpen met de baby. Nu we samenwonen, kunnen we de zorg helemaal samen dragen. Dus ook voor Mattias is er best wat veranderd: vlak voor James’ geboorte vroeg hij zich ineens af wat zijn rol eigenlijk zou zijn in de kraamtijd. Het was natuurlijk helemaal nieuw voor hem om er ’s nachts uit te moeten om James te verschonen. Ik ben mega trots op hem en hoe we het samen doen!”

Tekst loopt door onder foto:

ANCK_James015

Eerder dan verwacht

“Mijn jongste zusje Evah is net zo oud als Micha. Destijds waren mijn moeder en ik tegelijk zwanger. Als we met elkaar en de kinderen naar de speeltuin gaan, bijvoorbeeld, dan zie je mensen vragend kijken: een baby, twee peuters… Welk kind is nou van wie? Dat vind ik alleen maar heel grappig! Maar ja, ik moest eerder volwassen worden dan mijn leeftijdsgenoten. Een vriendin van mij heeft net pas haar eerste kindje gekregen. Zij heeft de tijd gehad om eerst met haar man samen te wonen en kunnen zich nu focussen op de baby. Zo had het bij ons ook moeten gaan. Dat je nog even van elkaar kunt genieten. Ik kan zo’n wervelwind als wij hebben gehad niemand aanraden. Maar het is goed zo, ik heb me erbij neergelegd. Als ik nu naar mijn drie mannen kijk, voel ik niets anders dan tevredenheid en geluk. Ons eerder-dan-verwacht gezinnetje is supergoed uitgepakt en daar ben ik mega trots op!”

Beeld: @anckfoto_film

Judith (24): "Ik krijg kritiek omdat ik full-time moeder ben"

Lees ook over:

Judith (24): "Ik krijg kritiek omdat ik full-time moeder ben"

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡