Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het Tussenjaar: Wat kun je doen in één jaar?

7 mei 2022 · Leestijd 3 min

Een tussenjaar is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering, oftewel: iedereen doet het. En waarom ook niet? Een tussenjaar heeft genoeg voordelen. Ga jij ook een tussenjaar doen en zoek je nog inspiratie? BEAM zet wat ideeën voor je op een rijtje:

1. Backpacken

In Bali bijvoorbeeld. Een tussenjaar biedt de kans om iets van de wereld te zien en internationale contacten op te doen. Misschien ben je wel gewoon even helemaal klaar met leren en studeren en ben je toe aan iets totaal anders. Backpacken kan zo ontspannend of intensief zijn als je zelf wilt. Je komt in ieder geval thuis met een rugzak vol ervaring. 

2. Vrijwilligerswerk

Wil je graag wat betekenen voor een ander tijdens jouw tussenjaar? Ga vrijwilligerswerk doen. Dit varieert van helpen in het asiel om de hoek tot ontwikkelingswerk in het buitenland. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

3. Een nieuwe taal leren

Altijd al graag Japans, Spaans of Frans willen leren? Een tussenjaar geeft je genoeg tijd om dat te doen of misschien wil je wel graag een Engelstalige opleiding doen, maar moet je nog even je Engels bijschaven om de toelatingstest te halen. Het kan allemaal.

4. Een cursus doen

Acteerlessen, een cursus Italiaans koken, lesje programmeren, het kan tegenwoordig niet gek genoeg. Ga je een tussenjaar doen maar weet je nog niet zo goed hoe je je die moet opvullen? No problemo, er zijn duizenden cursussen waar je uit kunt kiezen en die hoeven helemaal niet duur te zijn!

5. Werken

Werkervaring is altijd goed. Bovendien hoef je geen kamerhuur of schoolgeld te betalen, dus dat betekent dat je lekker kunt sparen. Misschien kun je wel je rijbewijs halen in jouw tussenjaar, ben je daar mooi vanaf voordat je begint met studeren. Moet je je studie zelf betalen? Dan kan dat jaartje werken natuurlijk ook bijdragen aan je collegegeld. 

6. Werken in het buitenland

Wil je graag reizen maar heb je geen geld? Geen probleem, ga je toch werken in het buitenland! Als je bijvoorbeeld veel ervaring hebt met oppassen kun je overwegen om au-pair te worden bij een gezin aan de andere kant van de wereld. Zo heb je onderdak, werk, geld, vrije tijd en mensen om je heen die je alles over het land kunnen vertellen. Klinkt dat niet als muziek in je oren?

7. High school

Heb je juist heel veel zin om te studeren, maar weet je simpelweg nog niet wat? Misschien is een jaartje High school wel iets voor jou. Zo kun je bijvoorbeeld nog een jaar lessen volgen op een middelbare school in Amerika terwijl je bij een gastgezin logeert. Het kost wel wat geld, maar dat is de ervaring wel waard; je maakt vrienden voor het leven, leert de taal vloeiend spreken en maakt een heuse graduation mee. 

COLUMN: Durf jezelf het leven waard te vinden

Lees ook over:

COLUMN: Durf jezelf het leven waard te vinden

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡