Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Het is denk ik Gods bedoeling dat ik hoog sensitief ben.”

26 april 2018 · Leestijd 4 min

Snel huilen bij een zielige film, gefrustreerd raken wanneer je tussen een grote groep mensen loopt: als je gevoelig bent herken je het ongetwijfeld. Toch zijn er mensen waarbij deze emotionele eigenschappen nog sterker worden uitvergroot. Zo ook bij de 16-jarige Laura, sinds een paar jaar is bekend dat zij HSP is. Oftewel: een Highly Sensitive Person. Bij mensen die dit zijn, komen alle prikkels veel intenser binnen dan bij ieder ander. Mensenmassa’s, harde muziek of onschuldig bedoelde opmerkingen kunnen dan ineens heel hard aankomen. Laura kan daar soms lastig mee omgaan.

Aangevallen gevoel

In het dagelijks leven merkt Laura regelmatig dat ze HSP is. “Ik heb heel snel het idee dat mensen mij aanvallen en ik denk continu dat mensen iets van me vinden. Hierdoor heb ik vaak de neiging om me terug te trekken.” Juist haar gevoeligheid levert een grote bijdrage aan het oordeel die andere mensen volgens Laura over haar hebben. “Doordat ik hoog sensitief ben, heb ik een lage pijngrens, hierdoor kan het voorkomen dat ik wat sneller huil dan een ander. Soms denken mensen dan dat ik me aanstel.”

Weerbaarheidstraining

Naast de uitvergrote gevoelens die bij HSP komen kijken, is het voor Laura ook een stuk minder vanzelfsprekend om vrienden te maken. “Ik heb nog twee goede vriendinnen van de basisschool. Ik zit inmiddels bijna vier jaar op de middelbare school en ik heb eigenlijk bij bijna niemand het idee dat we voor altijd vrienden blijven. Ik ben wel blij met mijn vrienden, maar heb ik die over tien jaar nog?" Voordat Laura naar de middelbare school ging, vertelden haar ouders dat ze HSP was. Op jonge leeftijd merkten zij al dat Laura ergens mee zat. “Ze zagen het aan mijn gedrag en aan hoe ik me voelde. Mijn moeder besloot zich erin te verdiepen en ontdekte dat ik HSP was. Ik ben toen gaan praten met een psycholoog en heb een weerbaarheidstraining gevolgd. Daar leer je er beter mee omgaan door bijvoorbeeld op mensen af te stappen en meer contact te leggen.”

Levenslang hoog sensitief

Ondanks de therapie de ze heeft gehad, zal Laura voor de rest van haar leven HSP zijn. “Naarmate je ouder wordt schijn je er beter mee om te kunnen gaan. Ik merk dan ook wel dat het de afgelopen tijd een stuk beter gaat dan vroeger.” Aan anderen met HSP heeft Laura een duidelijke boodschap. “Het is belangrijk om erover te praten. Daarnaast helpen weerbaarheidstrainingen heel goed. Hier leer je anderen kennen die het ook hebben en dan voel je je een stuk minder eenzaam.”

Gods bedoeling

Met haar gedachten en gevoelens kan Laura altijd terecht bij God. “Ik vertel Hem altijd alles en bid om hulp als ik ergens tegenaan loop. Soms krijg ik het idee dat het misschien wel Gods bedoeling is dat ik hoog sensitief ben. Ik kan het heel goed aanvoelen wanneer mensen verdrietig zijn. Dat merk ik meteen. Ik kan me best wel goed inleven in mensen en ze vervolgens helpen. Wat dat betreft is het een voordeel dat ik dit heb.”

De toekomst ziet er volgens Laura rooskleurig uit. “Komende maand hoop ik mijn examen van het VMBO te halen. Daarna ga ik naar een school die ik zelf heb uitgekozen. Ik voelde me hier meteen thuis en het is een stuk kleiner dan de school waar ik nu op zit. Het gaat inmiddels ook al een stuk beter. Ik probeer bewust meer contact te leggen met mensen en me minder terug te trekken. Dit lukt gelukkig al aardig.”

Heb jij ook HSP of herken je deze gevoelens? Kijk hier voor meer informatie en hulp.

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡