Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het begin van onze vakantie werd het einde van onze relatie

20 augustus 2021 · Leestijd 4 min

Het is een grote, nieuwe stap in je relatie: samen op vakantie gaan. Voor de meeste mensen een periode om eens elkaar diep in de ogen aan te kijken, romantische wandelingen te maken en te dineren onder het maanlicht. Voor Lisa was het allemaal niet zo rooskleurig. Aan het einde van de vakantie samen had zij door: “Ik moet het uitmaken met mijn vriend”.

“Ik was zeventien toen we een relatie kregen. Hij was mijn allereerste vriendje. Ik besefte me toen nog niet dat een relatie iets is dat vaststaat, maar vond het gewoon leuk om met hem af te spreken. We hebben uiteindelijk drie jaar een relatie gehad waarbij ik periodes had dat ik twijfelde. Het was toen heel leuk omdat we allebei studeerden, samen naar feestjes gingen en dezelfde vrienden hadden, maar ik miste diepgang en serieuze gesprekken. Zag ik ook echt een toekomst met hem na mijn studie?”

Open kaart

“De zomervakantie begon en we boekten een vakantie voor vijf dagen naar Frankrijk. Voordat het zo ver was, had ik nog een paar vrije weken waarin ik goed kon nadenken en praten over onze relatie met vriendinnen. Ik kwam erachter dat ik het heel spannend vond om het uit te maken met mijn vriend, omdat onze relatie heel veilig was. Ik was zo gewend om altijd iemand om me heen te hebben, maar ik voelde me niet meer op mijn plek bij hem. Ik besloot open kaart te spelen en vertelde de twijfels die ik had aan hem. Hij schrok, maar wilde wel werken aan die diepe gesprekken die ik miste. Ondertussen had ik eigenlijk al besloten dat het klaar was.”

Toen ik weer thuiskwam wist ik al: dit was het dan

Het begin van het einde

“Er stond nog steeds een vakantie op de planning en omdat deze al geboekt was, gingen we toch samen weg. Maar diepe gesprekken waar je normaal op vakantie alle tijd voor hebt, kwamen bij ons weer niet aan bod. We hadden de vakantie zo volgestopt met leuke activiteiten, dat er helemaal geen tijd was om écht met elkaar te praten. We dansten de hele vakantie om elkaar heen en dat zorgde ervoor dat we aan het einde van de vijf dagen heel snel geïrriteerd waren over de kleinste dingen. Toen ik thuiskwam wist ik al: dit was het dan.”

Een punt erachter

“Blijkbaar dacht hij hetzelfde, want niet veel later kreeg ik een appje met de vraag of we elkaar snel konden spreken. De volgende dag zagen we elkaar en vertelde hij dat hij een punt achter de relatie wilde zetten. Ik had het zien aankomen, maar schrok wel van de woorden die ik al zo lang dacht en die hij nu eindelijk uitsprak. ’s Avonds heb ik met mijn lieve vriendinnen uitgehuild, films gekeken en chocola gegeten. Heerlijk cliché, maar zo fijn.”

Zo kan het ook

“Ondanks dit verhaal raad ik het mensen toch aan om samen op vakantie te gaan als jullie daar klaar voor zijn. Ik heb inmiddels een nieuwe vriend en weet nu hoe een vakantie samen wél hoort te gaan. Je leert elkaar extra goed kennen als je allebei uit een vertrouwde omgeving stapt en heel veel tijd voor elkaar hebt. Plan die niet helemaal vol met activiteiten, maar maak ook tijd voor elkaar. Als je zelfs dan niet toekomt aan diepgaande gesprekken, weet je misschien ergens dat het niet helemaal goed zit, heb ik inmiddels geleerd.”

*Om de privacy te beschermen zijn de namen in dit artikel gefingeerd. Het meisje op de foto boven dit artikel is niet Lisa.

Twijfel je zelf of je met je partner op vakantie wilt? In dit artikel geven andere BEAM'ers hun mening over samen op vakantie gaan.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡