Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hanna Marieke Trio: Jazz voor de Hemelse Vader

3 november 2018 · Leestijd 4 min

Nederland kent een hoop christelijke muziek: Reyer, Hanne de Vries, De Rechtstaat en nog veel meer. Supervet natuurlijk en ondertussen timmeren ook een heleboel jonge christelijke artiesten hard aan de weg. Wat drijft hen en wat hopen ze met hun muziek te bereiken? Je leest het hier in de rubriek “Fresh Tunes”. Deze week: het Hanna Marieke Trio.

Info

“Het Hanna Marieke Trio is een jazz project van Hanna van Dijk uit Utrecht. Haar muziek heeft invloeden van Justin Kauflin, Bill Lorens en Tigran Hamasyan. Het project bestaat sinds 2017. Haar ultieme droom: de wereld rondtoeren met eigen geschreven, christelijke jazz, met als statement: ‘Majestic Melodies, Radical Rythms and Heartfelt Harmonies. Everything through, for and with my Heavenly Father.’”

Hoe zou je het Hanna Marieke Trio omschrijven?

“Vanuit mijn eigen bedrijfje (Hanna Marieke Music) geef ik les, componeer ik muziek en speel ik in verschillende projecten. Eén van die projecten is het Hanna Marieke Trio. Het project is vorig jaar ontstaan, tijdens een bandproject op het conservatorium waar ik studeerde. De stukken had ik al klaar liggen, dus we konden meteen spelen. We zijn een heel traditioneel jazz trio: contrabas, drums en piano.

We spelen eigen geschreven lyrische, moderne jazz. De nummers gaan over Bijbelse thema’s en mijn relatie met God. Het zijn instrumentale stukken, dus je hoort het er niet direct in, maar mijn inspiratie haal ik uit mijn geloof. Ik vind het heel vet om bij een concert te vertellen waar de nummers over gaan. Om daar gewoon heel eerlijk in te zijn. Mijn droom is niet om groot te worden in de christelijke wereld, maar juist in de jazzwereld. Maar dan wel met een verhaal.”

Wat drijft jou om muziek te maken?

“Ik heb echt een hart voor Jezus, een hart voor het koninkrijk van God. Ik geloof dat God mij dit talent heeft gegeven. Dat moet ik niet onder stoelen of banken steken. Het feit dat God mij een talent voor componeren heeft gegeven, daar zie ik echt een stukje van God in. Ik ben in Gods beeld geschapen, Hij is een scheppende God. Dat ik ook iets kan creëren, dat vind ik heel bijzonder.

Je vraagt je misschien af: waarom ga ik niet op een kist staan en over Jezus vertellen? Omdat ik geloof dat in muziek een bepaalde schoonheid zit. Dat is ook mijn hoogste doel: dat mijn muziek heel mooi is. Die schoonheid straalt hoop uit. Ik geloof dat mensen hoop nodig hebben.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Ik ben afgelopen juli afgestudeerd van het conservatorium. De laatste tijd heb ik heel erg toegewerkt naar mijn eindexamen. Een film van mijn afstuderen komt binnenkort uit op mijn website. Een volgende stap is een album opnemen in 2019. De plaat gaat waarschijnlijk The Armor of God heten, over de wapenrusting van God. Daar heb ik al nummers voor klaarliggen. Ik wil ook ooit een album maken met de titel “Fruits of the Spirit”. Dat album gaat over de vruchten van de Geest.”

Hieronder zie je alvast één nummer van Hanna’s afstudeerconcert, genaamd “Parachute”. Hanna: “Het stuk gaat over vertrouwen op God, zoals het vertrouwen op een parachute, in de onvoorspelbaarheid van het leven.”

Wie kan er écht niet ontbreken bij Fresh Tunes? Laat het ons weten en mail naar beamredactie@eo.nl!

Geschreven door

Tijmen

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡