Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gods stem verstaan: zo doe je dat

19 februari 2016 · Leestijd 6 min

Hoe luister je nou naar wat God te zeggen heeft? Door natuur, vrienden, de Bijbel, wonderen, profetieën: God laat zich op allerlei manieren horen. Deze drie jongeren vertellen hoe zij Gods stem verstaan. Dat betekent natuurlijk niet dat dit de enige (juiste) manieren zijn. God is een creatief God, ook in de manier hoe Hij communiceert met ons!

Sander Grolleman (23)

'De manier waarop ik Gods stem versta is puur en alleen door de Bijbel. Ik lees elke dag de Bijbel. De tekst raakt mij het meest wanneer ik erover nadenk. Op dezelfde manier waarop je op je eten kauwt voor je het doorslikt, zo is het Woord van God iets om over na te denken. Vaak kan ik Bijbelteksten die ik ken in verband brengen met wat ik aan het lezen ben. Ik denk na over de woorden, ik leg mijn eigen leven daarnaast en zie wat er mist of veranderen moet. Gods stem is niet iets wat ik daadwerkelijk hoor. Gods stem moet ontzettend machtig en angstwekkend klinken. De stem van de Heer laat de aarde beven! Ik hoor zijn stem door de hele Bijbel heen. Wanneer ik door zijn Geest iets uit een Bijbeltekst begrijp over God, of iets over mijn eigen relatie met hem, dan vult vreugde mijn hart, en kan ik wel dansen van geluk! Een geweldig voorbeeld is van een tijdje geleden; ik had een hartverscheurende dag gehad en 's avonds las ik Psalm 23. De woorden daar raakten me zó diep dat spontaan me de tranen in de ogen sprongen. Ik keek omhoog, bijna alsof ik God zelf in de ogen zou kijken, en ik wist dat God bij me was. Ik wist dat, hoe verschrikkelijk mijn dagen hier op aarde ook zijn, God mij nooit zou verlaten. Een tip voor mensen die Gods stem willen verstaan: vraag aan God of Hij je een honger naar zijn Woord wil geven, want Jezus zei zelf: de mens zal niet leven van brood alleen, maar van een ieder Woord dat uit Gods mond komt.' Nathalie Wind (17)
'Op 1 januari 2015 begon ik stille tijd te houden, elke dag 45 minuten. Het begon best stijfjes, ik las de Bijbel en een dagboekje. Na een tijdje ging het gemakkelijker. Ik kwam erachter dat ik Gods stem het beste versta door gedachtes. Als ik stil ben en luister krijg ik soms een zin of een woord in m'n hoofd. God spreekt altijd door je gedachten heen en soms is het het eerste waar je aan denkt. Nadat ik die gekke woorden kreeg vroeg ik gewoon aan God wat het betekende en dan kreeg ik weer wat in m'n gedachten. Hoe meer ik ermee oefende hoe makkelijker het was om te herkennen welke gedachtes van God waren. Het werd erg makkelijk om voor mensen woorden van God te ontvangen. Soms vroeg ik aan God: "Heer, geef mij een tekst voor dit persoon." Of ik bladerde door de Bijbel en vroeg aan wie ik deze tekst mocht geven. Ik las een keer een mooie Psalm en kreeg er gedachten voor iemand voor. Het bleek precies te kloppen. Het zijn alleen woorden van God als het bemoedigend, positief en opbouwend is. Dat is belangrijk om te onthouden!  Iemand had mij een keer een woord gegeven en op dat moment dacht ik echt: "Je hebt dat gewoon zelf bedacht, lekker makkelijk zinnetje." En een half jaar later las ik dat opnieuw en huilde ik omdat het voor die tijd bedoeld was. De volgende dag zag ik ergens een plaatje met dezelfde tekst. Dat was weer een bevestiging en het heeft me zóveel geholpen die tijd! Dus schrijf het op, want veel dingen die je ontvangt van de Heer zijn voor de toekomst. Tijdens mijn DTS (Discipelschap Training School) outreach in Thailand groeide ik nog meer in het verstaan van Zijn stem. Ik zat een keer in een Thaise kerk met een notitieblokje en God gaf me zoveel woorden en beelden. 's Ochtends vroeg ik God weleens: "Spreek tot mij vandaag, door gedachten, door verzen, beelden of door anderen." Aan het eind van de dag kwam ik er dan achter dat Hij m'n gebed verhoord had. Gods stem verstaan is niet altijd makkelijk; het is echt een proces, maar met oefenen kom je steeds verder. Het is het waard! Je raakt steeds meer afgestemd op Hem en ook in je dagelijks leven kijk je meer door de ogen van God.' Jovanka van Huet Lindeman (22)
'Dagelijks vraag ik God om te spreken en probeer ik steeds meer te luisteren naar Zijn stem, door een Bijbeltekst, een gedachte of iets wat ik hoor of lees. Afgelopen zomervakantie is dat heel apart gegaan. Ik was gaan bidden of God mij wilde laten zien wat ik deze zomer mocht doen, ik wilde tijd apart zetten om te dienen. In januari kwam ik toevallig op een YouTube-filmpje van Family 7, waar ik vrijwel onbekend mee was. Ik luisterde naar een getuigenis van iemand die haar baan had opgezegd om te gaan werken met tieners in de zending. In het laatste gedeelte vertelde ze dat ze een zomerreis naar Moldavië gingen maken met Teens in Mission waarvoor ze nog coaches zochten om mee te gaan. Ik was erg enthousiast en heb dezelfde dag haar nog gemaild en paar dagen later haar gebeld. Beide vonden we het bijzonder hoe ik terecht was gekomen op de link omdat hij nog maar net online stond en ook de site voor de reis nog nieuw was. Bevestiging ervaren als je God vraagt om bevestiging, of die krijgen van anderen is belangrijk voor mij. Ik merkte bevestiging omdat ik zin kreeg in de reis en de klik er was tijdens het telefoongesprek. Ik heb mensen in mijn omgeving erover vertelt en gevraagd of ze mee wilden bidden of dit iets was wat ik mocht gaan doen, en zij bevestigden dat dit iets voor mij was. Uiteindelijk was het een reis waarbij ik kon getuigen en zelf mocht ontvangen. Het is mooi om God te betrekken in je dagelijks leven en te leren ontdekken hoe Hij tot je spreekt en je leidt.' Tekst: Lola Brouwer

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡