Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gods belofte aan Minoes (en de andere dieren)

3 oktober 2017 · Leestijd 3 min

Als God de dieren heeft geschapen, wat vindt hij dan van dat lekkere stukje vlees die vanavond op je bordje ligt? BEAM is de boeken ingedoken om te kijken wat hierover staat in de Bijbel.

Op de derde dag van de schepping zei God: “Het water moet wemelen van levende wezens, en boven de aarde, langs het hemelgewelf, moeten vogels vliegen.” Op de vierde dag creëerde hij ook het vee, de kruipende dieren en de wilde dieren.  Op de zesde dag werd de mens geschapen, na het evenbeeld van God: “Zij moeten heerschappij voeren over de vissen van de zee en de vogels van de hemel, over het vee, over de hele aarde en over alles wat daarop rondkruipt.”  Wat opvalt is dat er daarna staat dat God de mens alle zaaddragende planten, zoals graan en tarwe, en alle vruchtbomen op aarde gaf, als voedsel. Dieren waren niet ons voedsel. De mens was de baas, maar moest afblijven van de andere levende wezens die God had geschapen. Praten met een slang Tot de zondeval leefde de mens in vrede naast de dieren. Sommigen zeggen zelfs dat de mens met dieren kon praten. Eva was helemaal niet verbaasd toen de slang tegen haar begon te praten. Ze praatte gewoon terug. Als er opeens een slang tegen jou zou praten, zou je je oren niet geloven. 

Alles wat leeft en beweegt zal jullie tot voedsel dienen

Het kan zo zijn dat de mens na de zondeval niet meer kon praten met dieren (thanks Eva). Het kan ook zijn dat dit pas na de zondvloed gebeurde. Dat weten we niet. Wat we wel weten is dat dieren na de zondvloed hun ‘wilde natuur’ kregen. De ark werd geen enorme moordpartij omdat de vleeseters nog geen vlees aten. Na de zondvloed kregen ze hier wel behoefte aan. De mens ook. God zegende hen en zei: “Alles wat leeft en beweegt zal jullie tot voedsel dienen.” Is er hoop voor de dieren? Blijft de mens dan altijd de vijand van het dier? Moeten de dieren altijd bang blijven voor ons? Nee, God heeft beloofd in Hosea: “Op die dag sluit ik voor mijn kinderen een verbond met de dieren van het veld en met alles wat vliegt en kruipt. Ik maak een einde aan het geweld van boog en zwaard in hun land, zodat ze in rust en vrede kunnen leven.”  Wie weet kunnen we dan ook weer met dieren praten! Dan komen we er eindelijk achter of Bello ook van ons houdt, en of Minoes werkelijk mensen haat. 

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡