Ga naar submenu Ga naar zoekveld

God is een DJ | Denkstof #05

9 december 2017 · Leestijd 5 min

Denkstof is een serie unieke en inspirerende video's vol bezinning en geloofsvragen. In deze aflevering gaat het over dat God ons wil remixen (veranderen) naar wie we werkelijk zijn.

God is a DJ

Je hebt zo van die liedjes waar christenen massaal schande van spreken God is a dj, dat was er zo eentje. Een dance-plaat, nummer 1-hit. En dat God werd vergeleken met een dj, dat kon natuurlijk niet.

Maar ik moet bekennen, dat dit nummer zo'n beetje mijn geloof heeft gered. Dat moet ik uitleggen. Er is zo'n oude plaat van Elvis, A Little Less Conversation. Prima nummer, maar bijna niemand draaide 'm nog.

Hetzelfde, maar anders

Toen kwam Junkie XL, een dj, en die heeft eindeloos, weken na weken, zitten pielen met de opnames: in honderden stukjes knippen, keer op keer finetunen, weer overnieuw luisteren en weer bijstellen en toen alles terug in elkaar zetten. En het resultaat was fenomenaal.

God is een dj, ik bedoel dus God maakt een soort remix van mensen Ik merk dat bij mezelf. lk ben aan het veranderen. Vroeger wilde ik het liefst anders zijn. Bijzonder. Geen grijze muis. lk was dus vooral iets niet. Niet mijn omgeving. Niet de kerk. Niet die-en-die. Dat maakte me eenzaam Maar God ging knippen en plakken in mijn karakter, finetunen en het klinkt nu al beter...

Mijn verleden vormt mij

lk hoef niet meer per se anders te zijn. lk vind het prima om niet op te vallen in een groep. Maar God gebruikt mijn verleden wel. Dat tegendraadse van me is creativiteit geworden. Het brengt me op nieuwe ideeën. Het is positief geworden, iets wat ook anderen verder brengt'

Anders gezegd, ik ben een soort remix. En wat Junkie XL voor elkaar kreeg was tig keer interessanter dan het oorspronkelijke nummer. De groove is dieper, de baslijn is funky geworden en het is een factor 10 dansbaarder. Nu zullen Elvis-fans natuurlijk zeggen dat die Junkie XL dit alleen maar kon omdat het oude materiaal zo goed was.

En ze hebben wel een punt. Van bagger kun je ook geen gouden ring maken. Maar van ruw gouderts wel.

Het mooie eruit halen

Zo denk ik over mezelf. Ik ben niet slecht of dom, maar vooral onaf lk barst van de mogelijkheden. Ook dat anders willen zijn van vroegen dat was vergelijkbaar met gouderts. Het ziet er niet uit, maar met een goede smid wordt het schitterend.

God is die goede smid. Hij is die geniale dj. lk ken geen mensen die slecht of dom zon, ik zie alleen maar mensen die onaf zijn. Die barsten van de mogelijkheden. Het zit er al in. God hoeft het er alleen nog maar uit te halen.

Alles draagt bij aan het goede

God laat 'alles bijdragen aan het goede', staat er in de bijbel. Alles. Dat is wat een dj doet. Al die stukjes van dat liedje, ook de zwakke punten, draait-ie net zo bij, tot het klopt. Dus die brokstukken van jouw leven, waar je je misschien kapot voor schaamt — God kan er wat mee.

Daarom zei ik, dat dit mijn geloof heeft gered. Als ik zie hoe mensen mooier kunnen worden, dat moet wel God zijn. Soms spectaculair — binnen een paar dagen is iemand van z'n verslaving af. Soms duurt het een mensenleven lang. Maar het gebeurt en het gebeurt overal.

God's mooiste remix

Jezus was Gods mooiste remix. Wij zijn nog een tussenversie, hij is al helemaal af. Zijn leven was nogal aan gort. Echt, een diepere hel ga je niet tegenkomen. Door zijn handen werden spijkers geslagen en in z'n blootje, terwijl iedereen hem uitlachte, kronkelend van de pijn, stierf hij.

Maar God was met hem bezig. Drie dagen later staat Jezus op uit het graf En zijn lichaam is... ongekend... totaal nieuw Hij kan bijvoorbeeld moeiteloos door gesloten deuren heen en zomaar uit kamers, zeg maar, 'wegflitsen'.

Van litteken naar meesterwerk

En toch. In zijn polsen, in zijn voeten, in zijn ribben — daar zijn nog de littekens zichtbaar. Hij is een geniale remix, maar het origineel is nog zichtbaar. Die littekens geven mij hoop. lk verkloot het vaak genoeg. En ik zie anderen het verkloten. Maar ik weet dat God zelfs daarvan nog iets moois weet te maken.

Als hij een gekruisigde Jezus kan laten opstaan, dan is hij ook in staat om ons te remixen en te laten worden wie we wérkelijk zijn.

Jeremia 18:1-6

Vragen:

  • Corjan heeft het over erts dat wordt omgevormd tot goud en over een dj die een remix maakt. De vergelijking in Jeremia, die we zojuist gelezen hebben, zegt ongeveer hetzelfde. Wat is de overeenkomst?
  • Corjan zegt: 'lk ben niet dom of slecht, maar vooral onaf.' Ben je het daarmee eens?
  • Ben jij tevreden met jezelf, of zou jij graag anders willen zijn?
  • Merk je dat je groeit, hoe langzaam misschien ook?
  • Zijn er onderdelen in je leven, waarvan je je niet kunt voorstellen dat God er iets mee kan? 
  • Zijn er momenten waarbij duidelijk werd dat God iets naars gebruikte om er iets moois voor terug te geven?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡