Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“God gebruikt mijn gebrokenheid om een stem te zijn voor prostituees”

16 januari 2019 · Leestijd 5 min

Zes meiden en twee jongens van Salvation Dance Centre hebben hun knieën kapot gedanst. Waarom? Om aandacht te vragen voor mensenhandel en prostitutie. Choreografe Elza (die ook meerdere keren op de EOJD heeft gedanst): “Met onze dans willen we vrouwen die vastzitten in de prostitutie een stem geven.”

“Ik was 22 toen ik een eigen dansschool startte. Superspannend natuurlijk! Ik stond op een kruispunt in mijn leven: eigenlijk wilde ik doorstuderen aan de Dance Academy in Tilburg, maar God had andere plannen. Met Hem ontstond Salvation Dance Centre. Hier leren mensen niet alleen dansen, maar vormen we ook een soort familie. We accepteren en eren elkaar, delen ons geloof en houden gezellige avonden met elkaar. Het hoogtepunt van het jaar is onze eindejaarsvoorstelling. Zo’n voorstelling is niet alleen een leuk avondje uit, maar we geven je ook een diepere laag mee. Helemaal met één van de thema’s van afgelopen jaar: human trafficking…”

Waarom dit thema?

“Prostitutie heeft me altijd al diep geraakt: hoe kan het dat we dit in ons land accepteren? Sommigen zeggen dat het vrijheid is om ‘sekswerker’ te kunnen worden. Dat prostituees zelf voor hun werk hebben gekozen. Dat geloof ik gewoon niet! Helemaal niet toen ik me voor de choreografie van deze dans meer ging verdiepen in prostitutie. Ik dacht: ‘Hier zit een verhaal achter.’ Ik heb documentaires gekeken, met deskundigen gesproken en de Wallen bezocht. Feiten wilde ik. Maar het is een heel vaag wereldje. Hoe meer ik een beeld kreeg van de prostitutie, hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat het allemaal niet zo vrijwillig is. Als je prostitutie van zo dichtbij ziet, kun je er eigenlijk niet meer omheen: een vrouw kiest hier niet zelf voor.”

afbeelding

Een stem voor prostituees

“Ik begon mijn kennis en ervaringen te vertalen naar een choreografie voor de eindejaarsvoorstelling. Geen eenvoudige opdracht! Met een team van zes meiden en twee jongens doorleefden we de dans. Ook zij verdiepten zich in het thema, zodat we echt emotie konden overbrengen. We zijn heel diep gegaan. Het was mijn taak als choreograaf om de dansers in de gaten te houden: trekken ze het nog? Hoe dichtbij komt het? Maken ze het niet té persoonlijk? Gelukkig hebben we het op een gezonde manier af kunnen sluiten. We kregen superveel reacties na de voorstelling. Mensen waren erg onder de indruk, werden aan het denken gezet en leerden nieuwe dingen over prostitutie. Ik vond het zo bijzonder om via dans een stem te mogen zijn voor vrouwen die geen stem hebben!”

Bekijk hier de indrukwekkende dansvideo

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Elza is de derde danser die spreekt.

“Om nog meer mensen te bereiken, besloten we de dans op te nemen. Het was een intense dag, waarbij sommigen zelfs hun knieën kapot hebben gedanst. Maar in het grote plaatje was dat eigenlijk niet zo’n big deal. De vrouwen die vastzitten in prostitutie hebben met veel heftigere dingen te maken: gebroken harten, fysiek geweld, manipulatie… Wat stelt een open knie dan nog voor?”

Gebroken

“Zelf ken ik een deel van de gebrokenheid die veel prostituees ervaren. Ik ben namelijk seksueel misbruikt. Toen ik hoorde dat 90% van de vrouwen die vastzitten in prostitutie seksueel misbruik hebben meegemaakt, schrok ik daar enorm van. Misbruik heeft een enorme impact op je identiteit. Het wordt een deel van jezelf, verpakt in schaamte, pijn en schuld. Sommige vrouwen die misbruikt zijn, denken dat ze voor de prostitutie bedoeld zijn. Op die manier kunnen ze ermee dealen. Het is veel makkelijker om te zeggen dat je ervoor gekozen hebt, dan dat je jezelf onvrijwillig verkoopt. Je pijn confronteren is enorm lastig, want wie ben je dan nog? Maar wat ben ik dankbaar dat God mij heeft geholpen om het misbruik niet te laten bepalen wie ik ben! Hij heeft zoveel delen van mijn hart genezen. Nu gebruikt Hij mijn gebrokenheid en verleden ten goede.”

Als één lid lijdt...

“Dans raakt je recht in je ziel. Ik hoop zo dat we met deze dansvideo bewustwording mogen creëren. Dat mensen met elkaar in gesprek gaan over prostitutie en mensenhandel. Dit moet afgeschaft worden! Ik kan in ieder geval niet meer stil blijven zitten en wegkijken. God heeft mijn hart zo gevuld met liefde voor deze vrouwen, dat mijn missie niet bij deze video blijft. De Bijbel zegt dat als een lichaamsdeel lijdt, we allemaal lijden. Ik vind dat ik – als gezond en vrij mens – op moet staan voor de mensen die dat zelf niet kunnen. Mijn boodschap zal altijd blijven: Jezus wil jou herstellen, zoals Hij dat bij mij ook heeft gedaan!”

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡